- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ће одмах одговорити ако се на њеним границама појаве јапанске хиперсоничне ракете

© Sputnik / Мария ДевахинаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Москва помно прати развој војног потенцијала Јапана и у случају било каквих претњи по регионе Далеког истока, укључујући појаву хиперсоничних ракета на јапанским граничним острвима, руска страна ће одмах реаговати у складу са одбрамбеном доктрином, изјавио је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.
„Заиста, у последње време Јапан је нагло убрзао модернизацију свог војног потенцијала, појачава опасне активности у близини руских граница, укључујући извођење великих вежби заједно са Сједињеним Америчким Државама и другим земљама, тестира нове типове ракетног и конвенционалног наоружања. С тим у вези, упућивали смо снажне протесте јапанској страни дипломатским каналима“, рекао је Руденко, одговарајући на питање како Москва оцењује планове Јапана да створи хиперсоничне ракете дугог домета.
Он је додао да ће Русија наставити да пажљиво прати развој јапанске војне изградње и, „у случају било каквих потенцијалних безбедносних претњи нашим далекоисточним регионима, одмах ћемо предузети реципрочне мере у складу са одбрамбеном доктрином Русије“.
Министарство одбране Јапана планира да у оквиру копнених снага самоодбране формира две јединице које ће управљати балистичким ракетама са хиперсоничном крстарећом јединицом и њиховим накнадним размештањем у гарнизоне на острвима Кјушу и Хокаидо, јавила је раније новинска агенција Кјодо. Очекује се да ће две јединице бити формиране до 2026. године.
Раније је лист „Маиничи“ објавио да јапанска влада проучава развој вођених ракета домета до 3.000 километара и њихово накнадно фазно распоређивање у различитим деловима земље, укључујући и на Хокаиду.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
РУСИЈА
Москва: Размештање хиперсоничних ракета САД у Јапану утицаће на безбедност у региону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала