Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Адвокат Срба којима су приштинске власти експроприсале имовину: Предстоји тешка борба

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПротест мештана Дрена код Лепосавића због експропријације земљишта за изградњу база тзв косовске полиције
Протест мештана Дрена код Лепосавића због експропријације земљишта за изградњу база тзв косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Адвокат Небојша Влајић који пред косовским правосуђем заступа грађане Зубиног Потока и Лепосавића којима је косовска влада узурпирала имовину каже да предстоји тешка борба, али се нада да у тој борби суд има све услове да уважи тужбе грађана и да преиначи одлуку о експропријацији земљишта у општинама на северу Косова и Метохије.
Расправе на ову тему биће одржане 15. фебруара у Лепосавићу, а 21. у Зубином Потоку, а Влајић каже да очекује да ће влада узету у обзир аргументе власника узурпираног земљишта.
„У среду, 15. фебруара у општини Лепосавић влада Косова заказала је јавну расправу поводом одлуке о експропријације коју намерава да спроведе у селима те општине у Дрену и Лешку. Интересовање за ову расправу је велико и ја верујем да ће се многи одазвати и да ће доћи припремљени са својим примедбама које су више него основане. Очекујем да влада те примедбе узме у обзир на разматрање јер она до сада није имала аргументе друге стране већ је апсолутно једнострано и без вођења рачуна о интересима других донела ову одлуку. Након тога очекујем да влада размотри из почетка ову одлуку и евентуално донесе супротну одлуку у односу на оно што су намеравали да учине“, каже Влајић за „Спутњик“.
Он напомиње да је у питању велика површина земље која се нашла на удару експропријације власти у Приштини.

„Ради се о великој површини земље која је одузета у Лепосавићу чак и мало већој него у општини Зубин Поток. У Лепосавићу укупно 83 хектара, а у општини Зубин Поток укупно се налази 50 хектара“, напомиње он.

Влајић каже да се овом одлуком мења начин и стил живота какав је до сада био у општинама Лепосавић и Зубин Поток
„Овом одлуком нису обухваћени само власници земљишта, онда би смо могли да кажемо да их је двадесетак или педесетак, оштећена су читава села и групе села, оштећено је становништво у читавој општини, мења се начин живота, доводи се војна или полицијска база јер још увек не знамо шта ће ту да буде и питање је да ли ће се ту моћи живети као што се живело раније. Према томе, читава српска заједница је оштећена јер је спроведена једна одлука мимо мишљења грађана, власника земљишта и свих правних норми. Што се тиче укупно оштећених из општине Лепосавић,тужбу је поднело 21 лице, а упола мање из општине Зубин Поток. Тужба је поднета Врховном суду, закон је потпуно нејасан јер је врло нејасно питање да ли о тужби одлучује Врховни или Основни суд, али који год суд да буде одлучивао сматрам да је време да се овом тужбом озбиљно позабави“, објашњава адвокат.
Иако је тужба мештана у селима у Зубином Потоку поднета још у октобру до сада никаквог одговора из Приштине није било.
„Експропријација у општини Зубин Поток почела је раније тако да смо и ту тужбу поднели раније. За општину Зубин Поток тужбу смо поднели почетком октобра док је за Лепосавић поднета на почетку фебруара. По првој тужби није решено ништа и никаква одлука није донета тако да сматрам да је то још једно озбиљно кршење закона, јер закон о експропријацији предвиђа рокове како за грађане који могу да иницирају поступак тако и за судове који су дужни да раде на решењу тужбе“, закључио је Влајић.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Приштина усвојила још две одлуке о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток
Изградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Протестно писмо Срба са КиМ амбасадорима Квинте, ЕУ, Кфору због нелегалне експропријације земљишта
Протест мештана села Дрен - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
СРБИЈА
Срби устали против изградње нове базе у селу Дрен на КиМ, радове чувају специјалци /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала