- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ивани Жигон додељен орден Достојевског /фото/

© Фото : Уступљено Спутњику/Ивана ЖигонГлумици Ивани Жигон додељен је орден Достојевског
Глумици Ивани Жигон додељен је орден Достојевског - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
У националном театру Максима Горког у Минску, после премијере представе „Идиот“, глумици Ивани Жигон додељен је орден Достојевског.
Српској глумици орден је доделио Међународни комитет шест земаља - Русије, Белорусије, Казахстана, Јапана, Аргентине и Немачке, на челу са председником удружења писаца Русије и прапраунуком великог писца - Алексејем Достојевским.
„За разлику од супермена Запада који је свету понудио мишиће, Достојевски је кроз кнеза Мишкина остварио истинског суперхероја православне цивилизације који нам је поклонио срце. Уместо моћи надчовека, Достојевски је дао свечовека - његово саосећање и љубав за читаво човечанство“, рекла је Ивана Жигон за Спутњик, коментаришући велико признање које јој је уручено.
Како наводи, „Идиот“ Достојевског никад није био актуелан као данас.
„Кнез Мишкин сведочи да је западна цивилизација узела мач и њему додала лаж, обману и злочин. Он узвикује још крајем 19. века: Кунем вам се, они антихриста проповедају! Они су све за новац продали“, подсећа наша глумица.
© Фото : Уступљено Спутњику/Ивана ЖигонБелоруски глумац Андреј Сењкин у улозио кнеза Мишкина
Белоруски глумац Андреј Сењкин у улозио кнеза Мишкина  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Белоруски глумац Андреј Сењкин у улозио кнеза Мишкина
Представа „Идиот“, чију режију Ивана потписује заједно са својим оцем легендарним Стевом Жигоном, изведена је у Минску на дан пишчеве смрти, 9. фебруара и одушевила је публику.
Премијери су присуствовали потомци великог писца који су дошли на позив Министарства културе Белорусије, а уз иницијативу Иване Жигон.
© Фото : Уступљено Спутњику/Ивана ЖигонПремијера представе „Идиот“ у националном театру Максима Горког у Минску
Премијера представе „Идиот“ у националном театру Максима Горког у Минску  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Премијера представе „Идиот“ у националном театру Максима Горког у Минску
Осим потомака Достојевског, премијери су присуствовали многи уметници и званичници, међу којима је био и министар културе Белорусије Анатолиј Маркејевич.
После премијере, Ивана Жигон је са потомцима Достојевског боравила и у селу Достојево у коме се налази споменик и школа Достојевског, али и имање његовог претка по коме је велики писац добио своје презиме.
© Фото : Уступљено Спутњику/Ивана ЖигонАлексеј и Фјодор Достојевски у селу Достојево
Алексеј и Фјодор Достојевски у селу Достојево - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Алексеј и Фјодор Достојевски у селу Достојево
"Корен овог имена је од речи Достојан што није нимало случајно. Достојевски и јесте патријарх међу писцима, филозофима и уметницима. Били су то чаробни моменти са потомцима Фјодора Михајловића. Мој отац Стево и ја уз њега дуго смо ишли ка дубинама и коренима смисла и садржаја дела Достојевског“, закључила је Ивана Жигон.
Жигонова је за Спутњик говорила о Достојевском и у емисији Док анђели спавају, када је открила и бројне детаље из свог живота и стваралаштва:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала