- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Поштујемо што Србија унапређује систем транспорта гаса; Бугарске одлуке нерационалне

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Србија, као суверена држава, унапређује свој систем за транспорт гаса и енергетски систем полазећи од сопствених приоритета, изјавио је за Спутњик директор Четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон, коментаришући планове Београда о изградњи гасног интерконектора са Северном Македонијом.

„Према томе се односимо са дужним поштовањем, сарадња са српским пријатељима гради се на основу поштовања узајамних интереса и обостране користи“, рекао је он.

Не знамо за планове Скопља да одустане од руског гаса

Пилипсон је такође истакао да Москви нису познати планови Северне Македоније да одустане од руског гаса.
Према његовим речима, ни руководство Северне Македоније, ни енергетске компаније земље, колико је Русији познато, нису се овим поводом јавно изјашњавали.

Одлуке Бугарске нису рационалне

Пилипсон је прокоментарисао и то што је Софија још прошле године престала да добија руски гас јер је одбила да плаћа у рубљама и након тога пронашла нове добављаче „плавог горива“.
Према његовим речима, Бугарска је заменила дугорочну узајамно корисну сарадњу са поузданим добављачем, куповином гаса по увећаним ценама из Америке, као и од Азербејџана и Турске.

„Ми не видимо јасне економске основе за овакве поступке: повећавају се трошкови, појављују се ризици од недостатка потребних количина. Бугарске потрошаче, са друге стране, убеђују да се стваран раст цена гаса компензује митским ‘јачањем енергетске безбедности Бугарске’ “, оценио је Пилипсон.

Дипломата је закључио да у овим одлукама нема више рационалности него у причи од пре пар година када је Софија одустала од пројекта „Јужни ток“, који је могао да од Бугарске направи великог играча у снабдевању Европе руским гасом.

Потражња за руским гасом и даље велика

Дипломата је, поред тога, нагласио да потражња за руским енергентима у Европи остаје висока и нема говора о истискивању Русије са европских тржишта.
Он се још осврнуо на изградњу будућег гасног хаба у Турској, рекавши да ће имати стабилизујући ефекат на глобална тржишта и омогућити обезбеђење интереса достављача и потрошача.
Раније је министарка енергетике Србије Дубравка Ђедовић Негре саопштила да Србија планира да изгради гасни интерконектор са Северном Македонијом у вредности од 80 милиона евра. Поред тога, разматра се и могућност изградње цевовода са Албанијом. Према њеном мишљењу, такви кораци ће помоћи Србији да постане независнија од руског гаса.
Председник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
ЕКОНОМИЈА
„Надам се да ће гас потећи пре краја године“: Почела изградња гасног интерконектора Србија-Бугарска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала