- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

ЕКСКЛУЗИВНО Навијач Партизана описује шокантну депортацију из Молдавије: Помињали су нам и Путина

© Sputnik / Лола ЂорђевићНавијачи Партизана
Навијачи Партизана - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Како је ко вадио српски пасош, тако су нас одвајали са стране и пребацивали нас у транзитни део аеродрома са речима да је повратни лет из Кишињева за Беч тек у петак, рекао је за Спутњик Душан, један од навијача Партизана који је депортован из Молдавије.
Група симпатизера црно-белих стигла је у Молдавију у понедељак увече, с намером да у Кишињеву проведе неколико дана и да у четвртак присуствује утакмици свог тима у Лиги конференција против Шерифа, али их је на аеродрому дочекао прави шок.
„Држали су нас три сата, питали нас иста питања, а енглески нису говорили лепо. Ишли су у правцу питања зашто смо дошли, када се враћамо, где смо смештени и то је трајало у недоглед. Нисмо имали никакву информацију, а пасоши су били код њих“, каже Душан за Спутњик.
Матијас Лесор - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
СПОРТ
Како је „мали брат“ са егзотичног острва у Србији постао „звер“ од које страхује Европа
После више од сат времена чекања, наводи, почео је претрес.
„Наравно да ништа нису нашли. Остали смо да чекамо, око нас је било 30-40 униформисаних лица који су нас гледали као да смо ми мајмуни у кавезу. Њима је било интересатно што смо ту. Ухватили су се за то да ли имамо доказ разлога доласка, односно карте за утакмице које је било немогуће купити без молдавских платних картица. Покушали смо да им објаснимо, али они не разумеју реч енглеског, а није их ни занимало наше објашњење јер је деловало да су већ донели одлуку. Разлог је очигледно српски пасош, нема ништа друго јер смо само ми били ти који су одвојени. За људе са другим пасошима су нам тврдили да имају боравиште у Молдавији или су само у транзиту, али су нас држали“, додао је Душан.
Како је истакао, после претеса су пребачени на другу локацију где им је саопштено да не могу да уђу у Молдавију.
„Рекли су да је то одлука зато што они не примају туристе као и због ситуације у Украјини јер не знају да ли ћемо бити безбедни. То је отишло толико далеко да су рекли да ако Путин баци ракету они неће да ми погинемо у њиховој држави него у својој... Наравно све је то речено на јако лошем енглеском“.
Све се дешавало око пола десет увече, када не постоји лет из Кишињева.
„Саопштено нам је само да можемо да се пребацимо у транзитни део и да сачекамо петак када је први следећи повратни лет из Кишињева за Беч. Рекли су да ће видети да нам помогну да се вратимо раније, али да немају ниједан основ преко кога могу да нас пусте у Молдавију“.
Помоћи – није било.
„Покушавали смо да контактирамо многе за помоћ, али нико ништа није могао јер је то одлука која је донета са њиховог врха. Дискутабилно је колико смо ми имали слободну кретања у том транзиту, све се плаћа у њиховој валути, нико неће да промени новац, а пола ствари нису хтели да нам продају јер су добили налог да не могу. Доводило је до тога да можемо да користимо само картицу, објаснили смо им да нам треба да купимо да једемо, али ништа их није занимало, вртели су нас у круг и држали ту“.
Агонија је и даље трајала.
„Био је ту са нама и човек из Африке који је такође депортован. Нико нас није контролисао, али су нас надгледали и нису нам рекли ниједну информацију. Нису нам давали инструкције, нико нас није саветовао. Чули смо се са људима из амбасаде, али је било касно увече да би се било шта решило у том тренутку. Након целе ноћи, око пола пет кренули смо да инсистирамо на томе да нам зову надређеног јер немамо ни пасоше, немамо информације. На крају су нам рекли да у седам морамо да летимо за Праг, ако нећемо да чекамо петак и да нам је то једина опција. Срећом па је било интернета па смо комунирали преко Гугл преводиоца. На крају смо морали у Праг јер није било другог избора. Спроводили су нас до мењачнице као да смо злочинци, да бисмо разменили новац да купимо карте. Платили смо карте по дуплој цени јер смо их купили два сата пред лет, коштале су по 180 евра. Нисмо били третирани на исправан начин, цела прича коју смо проживели била је врло непријантна“, закључио је Душан за Спутњик.
Због свега се огласио и Фудбалски клуб Партизан који је саопштио да је Фудбалски савез Молдавије, на препоруку безбедносних служби, одлучио да се утакмица Лиге конференције, у четвртак од 21.00, игра пред празним трибинама стадиона у Кишињеву.
Навијачи Партизана - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СПОРТ
После депортације навијача Партизана – рампа и на стадиону: „Молимо вас да не полазите на пут“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала