- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У украјинским библиотекама за годину дана уништено 20 милиона књига на руском језику

© Валентина БулатовићРуске књиге, енциклопедијска издања из књижаре Руска књига
Руске књиге, енциклопедијска издања из књижаре Руска књига - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Украјинске библиотеке су у оквиру програма „дерусификације“ током 2022. године уништиле више од 20 милиона књига на руском језику, пренео је у уторак украјински телевизијски канал „5.уа“.
Телевизија наводи да су с полица уклоњена „дела аутора који подржавају руску агресију, као и књиге штампане у издавачким кућама које су под санкцијама и које позивају на међунационално и религиозно непријатељство“.
Према речима директорке Дњепропетровске градске јавне библиотеке Јулије Бардукове, сва литература која је објављена у Русији подлеже преиспитивању, а такве препоруке је дало Министарство културе Украјине.
Она је навела да рускојезичну литературу прво изузимају из отворених фондова, а потом отписују и предају на отпад за папир. Тежа је ситуација када је реч о научним библиотекама, јер у фондовима просто нема украјинских аналога, додала је она.
Државни савет Кијева је у јулу 2022. године саопштио да је разрађен пројекат одлуке о забрани јавног коришћења било каквог рускојезичног културног производа у престоници Украјине, укључујући књиге, представе и концерте. Надлежни представник за заштиту украјинског језика Тарас Кремин је изјавио да студенти треба да одустану од руског језика међу зидовима високих образовних установа.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније изјавио да украјинске власти годинама воде политику агресивне дерусификације и принудне асимилације рускојезичког становништва.
Руски композитор Петар Иљич Чајковски - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински министар позвао на ограничавање извођења дела руских композитора и књижевника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала