- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руске самоходне хаубице Мста СМ2 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Неидентификовани балони лете изнад Кијева; Данска и Холандија неће испоручити тенкове Украјини

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 356. Настављају се жестоке борбе у Артјомовску. Руска војска је оборила украјински МиГ-29 и хеликоптер Ми-8. Министар одбране Пољске Мариуш Блашчак саопштио је након састанка у Рамштајну да ће Кијев средином марта почети да добија тенкове "леопард".
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:53 14.02.2023
Холандија и Данска неће учествовати у испорукама тенкова "леопард 2" Украјини, пише Велт.
Немачки лист је поставио питање владама Холандије и Данске да да ли су спремне да испоруче "леопард 2" Украјини, на шта је добио одговор на оне не планирају да учествују у снабдевању поменутих тенкова.
21:43 14.02.2023
Украјински медији јављају да су неидентификовани балони примећени изнад Кијева.
20:34 14.02.2023
На друштвеним мрежама се појавио снимак бомбардера Су-24М групе Вагнер, који је јуче оштећен изнад Артјомовска (Бахмута) док је обављао борбене задатке.
По свему судећи, Су-24М је погођен противваздушним системом у леви мотор.
Како је саопштио оснивач Вагнера Евгеније Пригожин, пилот је, упркос великом оштећењу авиона, успео да га спусти на аеродром.
20:14 14.02.2023
Америчка војска разматра могућност да Украјини испоручи оружје које је, наводно, пресретнуто од Ирана, пише Волстрит џурнал, позивајући се на америчке и европске званичнике.
Реч је о оружју које је Иран, наводно, послао групама које подржава у Јемену. Украјина би могла да добије 5.000 пушака, 1,6 милиона комада муниције, мали број противтенковских пројектила и више од 7.000 експлозива.
Савет за националну безбедност при Белој кући одбио је да коментарише ове информације.
Руска страна је више пута наглашавала да снабдевање Кијева оружјем само продужава сукоб, али неће променити ситуацију на бојном пољу.
20:03 14.02.2023
Борци групе "Вагнер" практично свакодневно евакуишу цивиле из Артјомовска (Бахмута) за који су у току жестоке борбе.
"Практично сваке ноћи евакуишемо цивиле. Изводимо децу, старце. У граду има још људи. Противник им не да да изађу", рекао је Спутњику један борац ове групе.
16:21 14.02.2023
16:19 14.02.2023
Француска и Италија су одлучиле да Украјини испоруче нове системе противваздушне одбране, док ће Норвешка Кијеву обезбедити 7,5 милијарди долара током пет година за војну и другу помоћ, саопштио је Пентагон.
15:48 14.02.2023
Норвешка ће Украјини испоручити осам тенкова и четири возила за логистику, а издвојиће и средства за куповину муниције и резервних делова за њих, наводи се на сајту Министарства одбране Краљевине.
15:43 14.02.2023
Пољска ће испоручити Кијеву тенкове "леопард" средином марта, саопштио је министар одбране Пољске Мариуш Блашчак након састанка у Рамштајну.
Западне земље планирају да испоруче Кијеву око 140 тенкова.
15:34 14.02.2023
Дана 14. фебруара, у ваздушном простору Украјине забележени су ваздушни циљеви попут балона са угаоним рефлекторима које је лансирао непријатељ, саопштио је Јуриј Игнат, портпарол ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине.

„Вероватно су то балони са угаоним рефлекторима, о којима смо недавно причали. Украјински радари прати ове ваздушне циљеве који се крећу ваздушним струјама, малом брзином. На украјинском небу стално дежурају борбени авиони“, рекао је он, преноси „Украјинска истина“.

14:48 14.02.2023
Кијев жели да оптужи Русију за „крађу“ радиоактивног материјала из Чернобиљске нуклеарке
Кијев припрема лажне доказе о томе да је руска војска „украла“ радиоактивни материјал из Чернобиљске нуклеарне електране, саопштио је Међуресорни координациони штаб за хуманитарно реаговање.
„На основу исфабрикованих 'анкета' персонала Чернобиљске нуклеарке припремају се фалсификовани 'докази' о наводној 'крађи нуклеарног материјала, хемијских раствора и опреме загађене радијацијом коју су починили руски војници, као и о томе да је руска војска извозила 'предмете' који садрже опасне радионуклеиде' изван забрањене зоне, који су 'озрачили становништво на привремено окупираним територијама“, наведено је у саопштењу.
Штаб наводи да је током неколико посета стручњака Међународне агенције за атомску енергију потврђено да је ниво радијације у оквиру централе и на околној територији нормалан.
12:59 14.02.2023
Норвешке власти ће Украјини предати осам тенкова „леопард“, изјавио је министар одбране земље Бјорн Арилд Грам, преноси телевизија „НРК“.
Телевизија наводи да је та информација саопштена на састанку министара одбране НАТО-а у Бриселу у уторак.
12:44 14.02.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
У правцу Купјанска ликвидирано до 70 украјинских војника, уништено и 5 камионета и самоходна хаубица „гвоздика“;
У правцу Красног Лимана ликвидирано скоро 100 украјинских војника, уништена и платформа вишецевног бацача ракета „град“;
У офанзиви руских снага у правцу Доњецка ликвидирано преко 60 украјинских војника;
Оружане снаге Русије уништиле су хангар са војном техником 110. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у округу Авдејевке;
Украјинске снаге изгубиле су скоро 40 припадника на подручју јужног Доњецка;
Оружане снаге Русије извеле су напада на јединице украјинске војске у округу Угљедара у ДНР, као и Левадног и Орехова у Запорошкој области;
Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су у ДНР авион МиГ-29 и хеликоптер Ми-8 Оружаних снага Украјине,
Оружане снаге Русије уништиле су командни пункт јединица за радиоелектронско ратовање украјинске снаге у Хароквској области.
11:27 14.02.2023
У току су жестоке борбе у Парасковијевки, која се налази на северним прилазима Артјомовску, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.
Према његовим речима, после ослобођења Красне Горе тамо је у току чишћење терена што ће омогућити да се војска позабави Парасковијевком. Он је додао да ће заузимање Парасковијевке блокирати пут за Часов Јар, последњи пут снабдевања украјинских снага.
Пушилин је истакао и да украјинске снаге за сада не намеравају да предају Артјомовск без борбе.
„Овде видимо сасвим предвидљива дејства руководства оружаних формација Украјине, односно блокирање слободног уласка у Артјомовск неовлашћеним лицима. Свесни смо да за сада нема изгледа да ће непријатељ предавати положаје без борбе“, рекао је он за „Први канал“.
Лидер ДНР је истакао и да се у југоисточном делу Угљедара воде жестоке боре и да тамо постоје одређени успеси.
„Угљедарски правац: овде видимо да су се развиле борбе у југоисточном делу Угљедара. Овде је јако тешко, веома жестоке борбе. Али, ипак, видимо успехе“, оценио је Пушилин.
Пушилин је навео и да се жестоке борбе воде у западном делу Марјинке.
Пушилин је петак саопштио да Кијев наставља са пребацивањем снага у ово место.
10:43 14.02.2023
Амерички министар одбране Лојд Остин је на састанку министара одбране земаља НАТО-а у Бриселу изјавио да:
Земље Запада треба да обезбеде неопходну војну помоћ Украјини за успешну пролећну контраофанзиву украјинске војске;
НАТО не треба само да испоручује оружје, већ интегрисану војну помоћ, укључујући индустријске иницијативе за обезбеђивање Оружаних снага Украјине;
У коалицију за испоруке тенкова „леопард“ ушле су Немачка, Пољска, Канада, Португалија, Шпанија, Норвешка, Данска и Холандија;
За годину дана западне земље испоручиле су Украјини смртоносно оружје у вредности од скоро 50 милијарди долара.
09:55 14.02.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СВЕТ
Шеф НАТО: Испорука војних авиона Кијеву није хитно питање
09:27 14.02.2023
Украјински министар одбране Алексеј Резников стигао је на састанак у формату „Рамштајн“ и састао се са шефом Пентагона Лојдом Остином, преноси украјинска новинска агенција УНИАН.
08:21 14.02.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине, следи из онлајн карте Министарства за дигиталну трансформацију.
Сигнал за узбуну објављен је практично истовремено у целој земљи.
07:49 14.02.2023
Украјинске снаге забраниле улазак у Артјомовск
Ограничења уласка за цивиле и добровољце у Артјомовск (украјински Бахмут) са украјинске стране од понедељка могу значити да се украјинске оружане снаге спремају да се повуку из града, пише „Њујорк тајмс“.
Лист напомиње да су представници украјинске војске одбацили претпоставку о предстојећој офанзиви. Међутим, како се наводи у чланку, забрана уласка цивилима могла би да значи да се борбе већ воде у деловима града који су раније били релативно безбедни. Конкретно, раније се таквим сматрало подручје на западној обали реке Бахмутке.
Лист истовремено преноси информације руског Министарства одбране да су руске трупе заузеле насеље Красна Гора северно од Артјомовска, што, према писању листа, доводи до погоршања стања украјинских снага.
Лист наводи и речи украјинског пуковника Сергеја Череватог, који је изјавио да је ситуација у Артјомовску критична. Међутим, он тврди да је град и даље под контролом Украјине и да још није дошло до прекретнице.
Украјински лист „Клименко тајм“ јавио је 12. фебруара, позивајући се на украјинског команданта са позивним Мађар, да ће од 13. фебруара војска затворити приступ Артјомовску за све цивиле, укључујући и добровољце. У град ће бити могуће ући уз посебне пропуснице. Према његовим речима, сврха забране је да се осигура безбедност цивила.
07:36 14.02.2023
Америчка администрација ради са Конгресом на одобравању 10 милијарди долара директне буџетске помоћи Украјини, пише „Вашингтон пост“.
Како се наводи у чланку, Бела кућа намерава да следеће недеље објави о великом новом пакету војне помоћи Кијеву и увођењу додатних санкција Русији отприлике у исто време.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала