- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дан државности Србије обиљежава се и у Црној Гори /фото/

© Sputnik / Бобан НововићПолагање венаца на споменик Карађорђу у Подгорици
Полагање венаца на споменик Карађорђу у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Поводом Сретења Господњег, Дана државности Републике Србије, Српски национални савјет Црне Горе данас је са сестринским организацијама и свештенством Српске православне цркве организовао више свечаности.
Положени су вијенци на спомен обиљежје српском војнику Љуби Јевтићу, у Његошевом парку, а том чину су присуствовали особље Амбасаде Србије у Црној Гори, свештенство Митрополије црногорско-приморске предвођено Предрагом Шћепановићем, парохом подгоричким,и представници Српског савјета у Црној Гори.
Вијенци су положени и на споменик вожду Карађорђу, у Карађорђевом парку у Подгорици.
Одржан је парастос и положени вијенци на спомен обиљежје српским војницима у Дољанима, који су страдали приликом одступања преко Црне Горе за Албанију.
Потом се полажу вијенци у Дољанима, на споменик генералу Ђоку Мирашевићу, српском јунаку, носиоцу највећих одликовања из Првог и Другог свјетског рата.
Планиран је и одлазак на Медун, у Кучима, гдје ће бити положени вијенци на споменик војводи Марку Миљанову.
Потом је планирано дружење у просторијама Српског националног савјета, навечер и изложба у Српској кући.
„Српски национални савјет организује обиљежавање Дана државности Србије, јер то сматрамо нашим празником, празником српског народа у Црној Гори“, каже за Спутњик Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета.
Он истиче да све оно што је везано за историју и традицију народа у Србији је важно за српски народ у Црној Гори.
„Наша једина жеља је да српски народ у Црној Гори буде дио јединственог српског народа у региону, Србији, Републици Српској. Од свог оснивања, Српски национални савјет организује свечаности поводом Дана државности Републике Србије. То радимо у Подгорици, али и у Беранама, Пљевљима, захваљујући помоћи Владе Републике Србије и Српској кући организујемо те свечаности. Ове године је то нешто скромније, али се надамо да ће наредних година попримити значајније димензије“, поручује за Спутњик Вуксановић.
„Српска кућа“, кровна институција науке, културе и умјетности Срба у Црној Гори, данас обиљежава свој дан.
Тим поводом биће уприличена традиционална свечаност у оквиру које ће бити отворена наградна ликовна изложба „Сретењу у сретање“.
Три најбоља рада по оцјени жирија биће награђена, а истовремено биће саопштени и резултати конкурса за награду „Лазо М. Костић“, за најбољу књигу из области друштвених наука.
Традиционална награда „Српске куће“ за животно дјело, „Златна круна Немањића“, ове године биће уручена истакнутом књижевном и ликовном стараоцу, професору Тодору Живаљевићу – Величком.
Свечаност ће се одржати у галерији „Петар Лубарда“, у „Српској кући“, са почетком у 19 сати.
Додела одликовања поводом Дана државности у Председништву Србије - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
СРБИЈА
Дан државности Србије; Вучић: Притисак са различитих страна, имамо само једну могућност /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала