- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Додворавање Западу: Шта стоји иза оптужби да Русија спрема државни преврат у Молдавији

© AFP 2023 / SERGEI GAPONЗастава Молдавије
Застава Молдавије - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Оптужбама против Русије да наводно планира државни преврат у Молдавији молдавска председница Маја Санду покушава да скрене пажњу са економске кризе која тамо влада, али и да заради политичке поене и додвори се колективном Западу, оцењују за Спутњик руски и молдавски експерти.
Сандуова је изјавила да Русија наводно планира да употреби стране саботере да би срушила руководство њене земље, заустави њено придруживање Европској унији и искористи то у сукобу против Украјине.

Санду скреће пажњу са економског кризе

Међутим, како каже за Спутњик молдавски политичар и депутат Богдан Цирдја, изјава молдавске председнице повезана је са економском кризом у Молдавији.
„Ситуација у Молдавији је изузетно тешка. У овој земљи влада велика криза. Нема економског раста. Нема више ни јефтиног гаса, бензина и нафте из Русије. И овим изјавама Санду плаши народ. Она би хтела да становници поверују да је рат на прагу и да не треба да размишљају о платама и пензијама“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и председник Јавног савета „За слободну отаџбину“ Игор Туљанцев. Према његовим речима, Санду покушава да скрене пажњу са горућих проблема са којима се народ Молдавије тренутно суочава.
„У почетку њене политичке каријере Санду је говорила о економском расту, борби против криминала и ослобађању земље од корумпираних службеника. Тврдила је да ће ова земља процветати. Међутим, у држави се повећао ниво корупције, инфлација износи око тридесет процената. Нема никаквих реформи у области медицине, образовања. Нема ни посла, људи одлазе из земље. У принципу, држава се налази на ивици банкрота“, констатује наш саговорник.

Стиче политичке поене и додворава се Западу

С друге стране, према мишљењу Наталије Харитонове, шефа одсека за проучавање постсовјетског простора на Московском државном универзитету, молдавска председница на овај начин покушава да се додвори колективном Западу.
„Њена изјава је оправдање за даље погоршавање односа Русијом. Они планирају да пооштре унутрашњу и спољну политику против свих неистомишљеника, а посебно против руских грађана. Санду не само да на овај начин зарађује политичке поене, него и испуњава задатке који су јој Американци поставили. Ако то престане они ће је уклонити, а на њено место довешће другу особу“, објашњава наша саговорница.

Харитонова сматра да ова жена уопште не доноси самосталне одлуке.

„Она није независни политичар. Већ дуго времена Молдавија је окупирана држава. И упркос чињеници да још увек има неутралан статус, она зависи од Американаца и Европљана. Због тога не чуди што се тамо сматра да америчка амбасада води главну реч. Ова жена све усаглашава са Американцима“, примећује Харитонова.
Да Санду не односи одлуке независно слаже се и продекан факултета међународне политике и привреде Високе школе економије Андреј Суздаљцев.
„Маја Санду је прозападни човек. Она будућност своје земље види у НАТО-у. Ова жена је марионета Американаца и веома велики непријатељ Русије“, наглашава стручњак.
И тренутним понашањем, према речима Туљанцева, Санду очекује јак аплауз и похвале од Запада.
„Садашњи молдавски режим се нада да ће такво понашање бити високо оцењено у Вашингтону и Бриселу“, објашњава саговорник.

Откуд оптужбе против Срба

На питање како коментарише непријатну ситуацију која је у понедељак задесила грађане Србије у Молдавији, Харитонова каже да није искључено да су Срби депортовани због пријатељских односа са Русијом.
„Србија је у добрим односима са Руском Федерацијом. Српска држава није увела санкције. И због тога су се српски навијачи нашли у овој ситуацији. Осим тога, као што знамо, Сједињење Америчке Државе тренутно врше веома озбиљан притисак на Београд по питању Косова и Метохије“, објашњава саговорница.
Међутим, према мишљењу Цирдје, депортацијом Срба, молдавске власти, по свему судећи, покушавају да изврше притисак на Београд.
„Молдавија нема нарочите везе са Србијом, ни економске, ни политичке, ни трговинске. Све ово је урађено пре свега да би се дискредитовали Срби и председник Србије Александар Вучић. Односно, ово је покушај вршења притиска на српску државу да би ова земља увела санкције Русији“, уверен је овај стручњак.
Подсетимо, председница Молдавије Маја Санду раније је изнела тврдњу да се у земљи спремају напади с циљем рушења уставног поретка и позвала парламент да прошири овлашћења служби безбедности. Претходно је украјински председник Владимир Зеленски у обрац́ању Европском савету рекао да су украјинске обавештајне службе наводно пресреле план Русије да се сруши демократски поредак у Молдавији и да је украјинска страна о томе обавестила молдавско русководство.
Руско Министарство спољних послова истиче да су овакве тврдње неосноване и без доказа.Те тврдње су у духу класичних приступа којима се служе САД, друге земље Запада и Украјина.
„За разлику од Запада и Украјине, ми се не мешамо у унутрашња питања Молдавије и других држава света. Русија није претња по безбедност Молдавије и залаже се за узајамно корисну и равноправну билатералну сарадњу“, наводи се у саопштењу руског Министарства.
Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СВЕТ
Надреалан напад Молдавије на Србију: Идеја стигла са Запада, а стазу утабали Курти и Мило
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала