- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Надреалан напад Молдавије на Србију: Идеја стигла са Запада, а стазу утабали Курти и Мило

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаМаја Санду
Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Оптужујући српске грађане за покушај државног удара у Молдавији, молдавска председница Маја Санду под велом европских вредности, примењује стаљинистичке методе застрашивања сопствене нације и неправедно клеветање и оптуживање грађана других држава.
Нити Србија има везе са догађајима у Молдавији, нити има циљ да води било какву пропагандну активност против те државе, коментарише политички аналитичар Дејан Вук Станковић оптужбе молдавске председнице Маје Санду, да српски држављани за рачун Русије желе да изврше удар у тој бившој совјетској републици.

Оптужбе алиби за неуспехе

Према његовим речима, српски грађани нашли су се на оптуженичкој клупи зато што се Србија није сврстала у ред држава које су пристале да безусловно уведу санкције Русији.
„С друге стране, мислим да председница Молдавије има своје унутрашње политичке проблеме. Има велико незадовољство грађанства и потребно је да пронађе алиби за своје неуспехе у политици. Где ћете бољи алиби него кренути у једну провидну и неинтелигентну теорију завере попут ове“, каже Станковић.
Ради се о неуспешној политичарки која, иако има европску подршку, све више губи тло под ногама и због тога прави заплете у којима понижава грађане Србије, а истовремено доказује да у пракси није привржена европским вредностима, додаје он.
Станковић додаје да се афера коју покушава да лансира Маја Санду може упоредити са такозваном афером „Државни удар“ у Црној Гори 2016, с тим, што је, како каже, ово што се данас дешава права фарса. Између Србије и Црне Горе постоје односи, као и заинтересованост Србије за прилике у Црној Гори. Не знам каква је заинтересованост Србије за прилике у Молдавији, каже Станковић.
Ради се о пропагандној флоскули молдавске председнице која на тај начин покушава да се додвори Западу, констатује он.
Србија ће се, према Станковићевом мишљењу и даље суочавати са сличним негативним кампањама, и то посебно из земаља Средње и Источне Европе које, како каже, имају све израженији императив да се све више приближе Западу.

Оптужбе Сандуове као када Србију за нешто оптужује Курти

И за Стевицу Деђанског, директора Центра за развој међународне политике, афера коју је, уз помоћ украјинских безбедносних служби, лансирала Маја Санду, упоредива је са црногорском афером „државни удар“ од пре седам година, када је, подсећамо, група српских држављана била оптужена за покушај државног удара у Црној Гори.
Матрица је, према његовом мишљењу, слична. На Балкану, најбоље се продаје мржња према Србији; то је нешто што доноси поене балканским политичарима.
„У овом конкретном случају, то не може да им донесе поене, али то је показатељ да је носилац идеје неки од западних центара моћи“, констатује Деђански.
Србија, према мишљењу нашег саговорника, ничим није заслужила да Маја Санду оптужује њене грађане за покушај преврата.
„Оваква изјава је као кад Курти каже да Вагнер регрутује по Србији. То је очигледно синхронизовано из једног центра. Претпостављам да се ради о додатном притиску на Србију услед свега што се догађа са Косовом и Метохијом и неувођењем санкција Русији. То раде највећи послушници Запада, а у овом моменту то су председница Молдавије и Курти“, каже Деђански.
Подсећамо, председница Молдавије Маја Санду оптужила је у понедељак Русију да планира да употреби стране саботере да сруши руководство њене земље, заустави њено придруживање Европској унији и искористи то у рату против Украјине.
Сандуова је оптужила грађане Русије, Црне Горе, Белорусије и Србије који улазе у Молдавију да ће покушати да изазову протесте у покушају да се, како је навела, „легитимна влада промени у нелегалну владу коју контролише Руска Федерација“.
Као резултат оптужби које је изнела молдавска председница, група навијача Фудбалског клуба „Партизан“ заустављена је и малтретирана на аеродрому у молдавској престоници Кишињеву. Они су у Молдавију дошли на фудбалски меч у нокаут фази Лиге конференција између „Партизана“ и „Шерифа“ из Тирасопоља. На крају, утакмица ће се на захтев молдавских безбедносних служби играти без публике.
На оптужбе Сандуове стигли су оштри коментари и из Београда и из Москве. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић негирао је оптужбе и затражио да молдавске власти, како је рекао, хитно доставе сваку информацију коју поседују јер до сада никаквих информација о томе из Кишињева није било. Дачић је додао да је на међународној сцени пуно примера лажних вести, али и да Србија неће дозволити да се тиме наноси штета угледу и интересима наше земље, као и пријатељским односима Србије и Молдавије.
„За разлику од Запада и Украјине ми се не мешамо у унутрашња питања Молдавије и других држава света. Русија није претња по безбедност Молдавије и залаже се за узајамно корисну и равноправну билатералну сарадњу“, поручује се у саопштењу руског Министарства спољних послова.
Авион молдавске компаније Air Moldova  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СВЕТ
Ваздушни простор изнад Молдавије поново отворен
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
РУСИЈА
Москва: Нисмо као Запад, не мешамо се у питања Молдавије, не подлежите провокацијама
Навијачи Партизана - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СПОРТ
После депортације навијача Партизана – рампа и на стадиону: „Молимо вас да не полазите на пут“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала