- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србија нема ни Бјелицу ни Јокића, али има и „Белог“ и Сомборца: „Пешић је рекао – видимо се ускоро“

© Фото : АБА лига / Драгана СтјепановићДушан Беслаћ
Душан Беслаћ - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Ексклузивно
„Видимо се ускоро“, рекао је селектор кошаркаша Србије Светислав Пешић Душану Беслаћу, једном од најбољих играча Кошаркашке лиге Србије. Није погазио реч легендарни Пироћанац, за дрес Србије у финишу трке за Мундобаскет бориће се момак који носи надимак по Немањи Бјелици и може да се похвали и да је Сомборац, као и најбољи играч света Никола Јокић.
Беслаћев позив у репрезентацију свакако није случајан, посебно када се зна да у просеку у дресу Војводине убацује преко 21 поена и има шест скокова, а да је у последњим колима често и близу 25 датих поена по утакмици, а против Здравља је дао 27, што није могло да прође неопажено.
Николија Нина Милошевић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
СПОРТ
Николија је изабрала Србију и редом руши све ривалке: „Да врати златни дрес и да поједемо гибаницу“
Рођени Сомборац, момак из града у ком је рођен Никола Јокић, има 24 године, а каријеру је градио у Смедереву, потом у Динамику и сада је у Војводини под тренерским надзором тренера Милоша Исаков-Ковачевића.
© Фото : АБА лига / Драгана СтјепановићДушан Беслаћ
Душан Беслаћ - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Душан Беслаћ
Тренутно је са Војводином у Нишу где ће играти Куп Радивоја Кораћа, а пред пут је добио лепе вести.
Ово није први пут да је на ширем списку, али у претходном случају имао повреду, па можемо да кажемо да је ово сада баш прави деби.
„Искрено, прижељкивао сам то. Надао сам се потајно да ће селектор да ме позове на списак јер стварно ове године играм одлично и на крају крајева драго ми је што ћу бити део репрезентације у овом прозору. Видећу шта могу да урадим да се изборим на најбољи могући начин“, каже Беслаћ у разговору за Спутњик.
Неки дужи разговор са Пешићем се није догодио пред овај прозор, али јесте прошле године.
„Нисам сада имао разговор. Имао сам прошле године на окупљању, био сам и тада позван за фебруарски прозор, али нешто ме ухватио спазам у леђима и нисам био у тренажном процесу него сам радио терапије“, истиче Душан.
Да ли онда ово можемо да назовемо првим правим окупљањем?
„Па да, можемо. Надам се да ће бити и деби на терену. Позвано је нас 24, видећемо ко може да се одазове. Велика је ствар, највише бих волео да уђем у 12 и да добијем шансу. Потрудићу се пред прву утакмицу да се што боље покажем. Сада је селектор Пешић био на утакмици против Чачка, последњој коју смо играли, и на самом крају смо се поздравили и рекао ми је: 'Видимо се ускоро'. Вероватно ћу сада кроз припреме мало више да разговарам са њим“, додаје првотимац Војводине.
Беслаћ и изгледом (раније посебно због мало дуже косе попут Бјелице из млађих дана) и стилом игре подсећа на Немању Бјелицу кога је такође на велику сцену пласирао селектор Пешић, али тада као тренер Црвене звезде.

„Да, ја сам четворка која шири игру. Шутирам за три поена, играм на ниском посту. Бјелица ми је на крају крајева и идол. Доста њих ми је рекло да личимо, а прошли тренер Мирослав Николић ме је и звао баш 'Бели', тако ми је дао надимак, по Бјелици. Личимо мало и по грађи и по стилу игре“, констатује Беслаћ кроз осмех.

Али, пошто је из Сомбора, зна се кога највише гледа и на кога се вероватно највише угледа. На најбољег играча света.

„Најчешће гледам Јокића, он и ја смо Сомборци, људи из истог места, тако да њега највише пратим и њега највише волим да гледам. Земљаци смо што се каже. Познајемо се лично, немамо сад неки посебан однос, јавимо се кад се сретнемо и испричамо се лепо“.

Да ли је Беслаћ некада играо против Јокића?
„Нисам никада играо против Јокића, нисам га закачио, он је старији од мене, играо је у Војводини, па отишао у Мегу па у НБА, нисмо се потрефили“, каже Беслаћ.
Можда је и боље, констатујемо у шали...
Да да, и то што кажеш, а-ха-ха“, смеје се лидер Војводине.
Беслаћ је заправо једини играч на списку селектора који долази из КЛС лиге. Што говори много тога...
„За сада сам једини из КЛС-а, али се надам да ће временом... Почела је лига мало више да се прати, има мало више момака који ја мислим да могу кроз пар година да буду конкуренти за репрезентацију. Када сам ја у питању највеће заслуге иду тренеру Милошу јер ми је дао пуну слободу да играм. На неки начин сам му то вратио за сада. Циљ нам је да будемо у прва два места на крају. каже Беслаћ који је у току сезоне имао паузу од око месец дана због повреде рамена.
© Фото : АБА лига / Драгана СтјепановићДушан Беслаћ
Душан Беслаћ - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Душан Беслаћ
Војводина ће моћи да види где је у дуелу четвртфинала Купа Радивоја Кораћа против Меге. Тај дуел игра се у среду од 21 час.
„Мега је млада екипа са пуно талентованих играча, али можемо да изненадимо. Искусни смо, старије играче имамо од њих са лигама у ногама, тако да идемо да се боримо па да видимо. Искрено, мислим да можемо да победимо Мегу“, закључио је Беслаћ јављање за Спутњик.
Иначе, на списку селектора Светислава Пешића још се налазе и следећи играчи:
Данило Анђушић, Алекса Аврамовић, Немања Дангубић, Дејан Давидовац, Огњен Добрић, Никола Ђуришић, Марко Јагодић Kуриџа, Огњен Јарамаз, Марко Јеремић, Стефан Јовић, Василије Мицић, Душан Милетић, Никола Милутинов, Лука Митровић, Немања Недовић, Марко Пецарски, Филип Петрушев, Алекса Раданов, Душан Ристић, Бориша Симанић, Урош Трифуновић и Алекса Ускоковић.
После победа против Велике Британије и Турске у новембру, мушка „А“ репрезентација Србије у фебруару пред собом има последња два квалификациона меча за одлазак на Светско првенство које се овог лета одржава у Јапану, Индонезији и на Филипинима.
Орлови ће у петак, 24. фебруара играти против Грчке у Атини, а потом и у понедељак, 27. фебруара против Велике Британије у Хали „Александар Николић“.
Видећемо да ли ће талентовани Беслаћ пронаћи место у екипи за ове дуеле.
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СПОРТ
Пешић објавио списак – 24 имена за пласман Србије на Мундобаскет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала