- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јерменски министар спољних послова у Анкари: Две земље на путу ка нормализацији односа

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Анкару
Поглед на Анкару - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Јерменски министар спољних послова Арарат Мирзојан допутовао је у Турску у историјску посету, имајући у виду да између две државе не постоје дипломатски односи. Он се у Анкари састао да турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом.
Чавушоглу је на заједничкој конференцији за новинаре изјавио да је са јерменским колегом размотрио потенцијалне кораке у правцу нормализације односа и да су постигли договор да се тај процес убрза.
Напредак у нормализацији односа Јеревана и Анкаре допринеће бољим односима у региону, додао је он.
„Желим да вам захвалим за посету... сматрам да је важна. Јерменија нам је пружила руку пријатељства у веома тешком тренутку“, рекао је Чавушоглу мислећи на катастрофални земљотрес који је пре недељу дана погодио Турску.
Мирзојану је ово друга посета Турској, он је раније учествовао на дипломатском форуму у Анталији а имао је и разговоре са шефом турске дипломатије иза затворених врата.
Подсетимо, између две земље не постоје дипломатски односи а граница је затворена од 1993. године на иницијативу Турске.
Компликовани односи последица су низа околности повезаних са подршком коју Анкара пружа Азербејџану по питању сукоба у Нагорно-Карабаху, као и због оштре реакције Турске на процес међународног признања геноцида над Јерменима 1915. године у Османском царству.
Руско Министарство спољних послова тада је саопштило да су две стране изразиле спремност за дијалог у конструктивном, неисполитизованом духу.
Још три састанка одржана су у Бечу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала