- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Она која распушта војске“: Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници гостује у Београду

© Фото : Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници/ПромоПредстава "Она која распушта војске" у режији Бобана Скерлића
Представа Она која распушта војске у режији Бобана Скерлића - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници гостоваће 20. фебруара на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду са представом „Она која распушта војске“ по тексту и у режији Слободана Скерлића.
Представа је испирисана мотивима Аристофанове комедије „Лисистрата“.
„У намери да се изборе за мир, жене Хеладе се уједине у одлуци да ратницима са обе зараћене стране ускрате - секс. То овај Аристофанов комад чини политичким комадом у пуном смислу тог појма“, каже редитељ Бобан Скерлић.
© Фото : Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници/ПромоАристофанов комад политички у пуном смислу тог појма
Аристофанов комад политички у пуном смислу тог појма - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Аристофанов комад политички у пуном смислу тог појма
Скерлић наглашава да оно што је трагедија те комедије, писане пре више од 2.400 година, јесте да је итекако актуелна и данас:
„Свет у којем су нормализована војна освајања, ратне трауме, претња атомском катаклизмом, живот у апартхејду и сила као модел за решавање конфликата заслужује побуну, макар она била и лисистратска утопија. Да би Аристофанова сатирична жаока данас убола где треба, комад ваља читати прогресивно, из феминистичке, апсолутно пацифистичке и активно пацифистичке перспективе“.
Сценограф је Горан Стојчетовић, костимографкиња Татјана Радишић, композиторка Ања Ђорђевић, асистент композитора и дизајнер звука је Владислав Рец. За сценски покрет је задужена Марта Бјелица, драматуршкиња је Кристина Ђуковић.
У представи играју: Тамара Томановић, Ивана Ковачевић, Александра Цуцић, Аника Грујић/Антонела Васић, Милица Буразер, Милена Божић, Сара Пејчић, Бранко Бабовић, Бојан Стојчетовић, Милан Васић, Небојша Ђорђевић и Никола Ђорђевић.
Представа Берлински зид Жељка Хубача - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
КУЛТУРА
Зидови се множе - имамо ли времена за помирење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала