- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Скандал дрма Примеру, Барселони прети избацивање из лиге – председник каже: „Ништа није случајно“

© AFP 2023 / JOSE JORDANПедри, Барселона
Педри, Барселона - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Шпанско државно тужилаштво истражује компанију „Даснил 95“ у власништву Хосеа Енрикеза Негреире, дугогодишњег шпанског судије и потпредседника техничке комисије Примере, на чији рачун је Барселона од 2016. до 2018. године у три наврата уплатила укупно 1,4 милиона евра.
Негреира је из техничке комисије отишао баш 2018, а мало пре одласка примио је последњу уплату из Барселоне. Неколико бивших челника Каталонаца сведочили су пред истражним судом, као и власници фирме. Шпанац поменуте уплате није пријавио пореској управи, а каже да то није учинио јер је само „пружао саветодавне услуге“.
Савети су се наводно односили на то како играчи треба да се понашају према судијама с обзиром на правила судијске комисије, а Барселона је убрзо после објаве резултата истраге поручила да је у прошлости користила услуге саветника изван клуба који је углавном анализирао судије за млађе категорије.
Kасније је, наводи се у саоштењу „клуб проширио сарадњу с техничким извештајима везаним за професионално суђење како би се стекао увид у информације на захтев тренерског особља прве екипе, што је уобичајена пракса у професионалним клубовима“.
Бивши председник Барселоне Ђозеп Бартомеу, који је био на челу клуба у спорном периоду, рекао је да је клуб на рачун Негреирине фирме новац уплаћивао још од 2003. године, кад је први човек клуба био садашњи председник Ђоан Лапорта.
Скандал је избио у тренутку кад Барселона на првом месту на табели где има 11 бодова предности испред Реал Мадрида и на јако је добром путу да освоји прву титулу још од 2019. године.
Ако је осуде, Барселони прети одузимање бодова или, у најгорем случају, избацивање из Примере, пишу шпански медији.
„Не одбацујем чињеницу да је Барселона користила и плаћала саветодавне услуге везане за суђење, што је пракса у свим великим клубовима. То више не радимо јер такве саветнике сад имамо унутар клуба“, рекао је Лапорта.
Председник Барселоне је додао и да се ради о покушају дестабилизације клуба.
„Морате знати да ова прича није случајно изашла баш сада кад нам иде јако добро. То није случајност. Kлуб ће учинити све да заштити свој интегритет и углед, а на сваки покушај да нас оцрне и да се изврне истина реагираћемо на одговарајући начин“, закључио је Лапорта.
Драган Џајић - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
СПОРТ
Перина рабона: Звездин кец из рукава ће променити све
Душан Тадић, Ајакс - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
СПОРТ
Напади на Душана Силног не престају, али је он васкрсао: „Свежа крв, импресиониран сам“
Гордан Петрић - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
СПОРТ
Шериф је на вратима, а Петрића мучи Тумбаковићев проблем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала