- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски експерт: Раскидањем веза са Русијом доводи се у питање безбедност наше нуклеарке

CC BY-SA 4.0 / Википедија / Нуклеарна електрана "Козлодуј"
Нуклеарна електрана Козлодуј - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Жеља бугарских политичара да прекину везе са Русијом у сфери нуклеарне енергије граниче се са покушајем да се уништи безбедност нуклеарне електране „Козлодуј“, изјавио је извршни директор бечког Института за управљање нуклеарним знањем Јанко Јанев.
По његовим речима, Бугарска је у области нуклеарне енергије прво сарађивала са Совјетским Савезом, а затим са Русијом. Тип нуклеарне технологије која се користи у електрани „Козлодуј“ добијен је од СССР-а.
„То је оно што данас покушавамо да уништимо и то из чисто политичких разлога јер нас је Русија, видите, забринула што смо њен непријатељ. Међутим, 'Росатом' наставља да извршава своје обавезе у потпуности. Они су дужни да то ураде“, изјавио је Јанев за Бугарски национални радио, коментаришући санкције које су САД увеле против бивших бугарских званичника из сфере нуклеарне енергије.
По његовим речима, политичари су ти који покушавају да униште те односе, а не стручњаци за енергетику. Политичари покушавају да окриве Русију и прекину све интелектуалне, научне и техничке везе са генералним конструктором – Русијом, са пројектантима и добављачима резервних делова.
„За мене се то граничи са покушајем да се уништи безбедност нуклеарне електране. Сада ћемо видети како ћемо одржавати безбедност у условима који нам се намећу или којима се придружујемо из овог или оног разлога прихватамо јер смо и ми у НАТО-у и ЕУ. Треба ли одмах да уведемо санкције и да не узимамо резервне делове од Русије? Питам – а одакле да их набављамо?“, упитао је Јанев.
САД су прошле недеље увеле санкције против петоро држављана Бугарске, укључујући бившег министра енергетике Румена Овчарова и бившег руководства нуклеарне електране „Козлодуј“. Америка их оптужује за корупцију.
Парламентарни трг, Софија, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
РЕГИОН
Како Америка преваспитава Бугарску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала