- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европосланик о истрази о „Северном току“: На добитку су САД

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаПолагање цеви гасовода "Северни ток 2"
Полагање цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Уништавање „Северних токова“ иде у корист Сједињеним Америчким Државама, што доприноси кредибилитету истраге америчког новинара Симора Херша, који их је оптужио за диверзију, сматра француски европосланик Тјери Маријани.
„Поново имамо потврду шта остали мисле. Односно, Симор Херш поставља права питања: коме иде у корист овај злочин? Ко је имао интерес од извођења ове операције?“, рекао је Маријани у интервјуу за Спутњик Африк.
„Русији је одбијено учешће у овој истрази и фактички немамо резултата. И оно што ме заиста изненађује је да француска штампа врло мало говори о томе“, додао је европосланик.
Он је истакао да скоро све владе добро знају ко стоји иза диверзије на овом гасоводу, али не желе да криве своје савезнике.
„Званично ћемо истину знати за сто година, када више не буде оних који су учествовали у овом сукобу“.
Маријани сматра да управо Европска унија данас трпи финансијске губитке због губитка овог гасовода.
Ако се погледају економске последице ове диверзије, Сједињене Америчке Државе су имале велике користи од тога, додао је он.

„Америчке нафтне компаније и њихови произвођачи природног течног гаса остварују рекордне профите. Само ћу подсетити да је ситуација још кориснија за групе ‘Ексон мобил’ и ‘Шеврон’. Профит две америчке нафтне компаније више се него утростручио, а амерички извоз природног гаса у Европу се удвостручио у првих шест месеци ове године и достигао 27 милиона тона“ истакао је Маријани.

Како је навео, за само шест месеци Европа је примила више од 230 танкера. На добитку су након ове диверзије биле Сједињене Америчке Државе, њихове гасне и нафтне компаније. А највећи губитник је Европа.
Посебно је губитник била немачка индустрија, јер је Европа имала јефтину енергију. Данас је она у просеку три пута скупља. А немачка индустрија, која се ослањала на енергенте по приступачној и доброј цени, данас је кажњена, објаснио је Маријани.
„Губитник је и цела Европска унија која то не жели да призна. Она посматра губитке које трпи његова индустрија, а посебно домаћинства која сада много више плаћају за своју енергију“, оценио је европосланик.
У Европи влада економско слепило, закључио је Маријани.

О инциденту на гасоводима

Подсетимо, амерички новинар Симур Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Терористички напади су се догодили 26. септембра прошле године истовремено на два крака руских извозних гасовода за Европу – „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператер „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Осло - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
РУСИЈА
Русија: Објективна истрага била би доказ да је Норвешка невина по питању "Северног тока"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала