- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Ратоваћемо против Украјине само у случају агресије на белоруску територију

© Пресс-служба президента БеларусиПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је спреман да се бори заједно са Русима са територије земље само у једном случају: ако се из Украјине изврши агресија на Белорусију.
„Спреман сам да се борим заједно са Русима са територије Белорусије само у једном случају: ако бар један војник одатле дође на територију Белорусије да убија моје људе. Ако изврше агресију на Белорусију, одговор ће бити најсуровији. А рат ће добити потпуно другачији карактер“, нагласио је Лукашенко током разговора са страним новинарима.
Белоруски лидер је напоменуо да се то не односи само на Украјину, већ и на друге суседе.
„Ми смо мирољубиви људи. Знамо шта је рат. Не желимо рат. И ни у ком случају нећемо слати своје трупе на територију Украјине. Осим ако одатле не извршите агресију на територију Белорусије. То је мој одговор, који је давно дат“, рекао је Лукашенко.
Истовремено, он је подсетио да је Русија савезник Белорусије и да две земље имају заједничку војну групу. Али чак и у том случају, Русија никада није тражила од Белорусије да започне рат против Украјине. Он је објаснио да би Белорусија у том случају обезбеђивала западни правац.
Истовремено, он је навео обавештајне податке, по којима Запад жели да увуче Белорусију у рат, сања о томе, што би омогућило, узимајући у обзир дужину белоруских граница, да се фронт додатно протегне за 2,5 хиљаде километара, што би закомпликовало ситуацију за трупе Белорусије и Русије.
„Исправна рачуница. Али празна, глупа. Нећемо вам дати ову шансу. Али ако се усудите да крочите на нашу земљу, одговор ће бити страшан. Западњаци знају како и којим оружјем“, упозорио је Лукашенко.

Западу потребан рат

Белоруски лидер поново је позвао на мировне преговоре.
„Рат није потребан никоме. Све док данас нема ширења ове агресије, хајде да преговарамо о миру. Ви не само да нисте спремни, за вас би била страшна трагедија и катастрофа ако сада почну мировни преговори. Вама је потребан рат“, рекао је белоруски лидер западним земљама.
С тим у вези, он је скренуо пажњу на чињеницу да је Запад тај који шаље плаћенике да се боре у Украјини, којих, према његовим речима, тамо има више од 20 хиљада.
Заставе Украјине и Русије на преговарачком столу - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Специјална операција у Украјини
Могу ли се опет одржати преговори у Минску - Белорусија има предлог
„Колико људи је тамо послао Лукашенко? Колико? Нула! А ви мени замерате. Ја тамо не шаљем људе и нећу то да радим“, истакао је он.
Лукашенко је додао да дијалог о постизању мира у Украјини треба да се води, пре свега, са украјинском војском, а не са политичарима.
„Мислим, колико год то чудно изгледало, овај дијалог треба водити – у то сам уверен – са војском Украјине. Војска Украјине има, најблаже речено, мало другачије гледиште и став, за разлику од политичара и председника Зеленског. И Владимир Зеленски то савршено зна. А предстојеће, како већ многи говоре, реконструкције у војном блоку само говоре о томе. Најпрофесионалнији војници су највише уверени да се рат мора зауставити“, оценио је белоруски председник.
Председник Белорусије је подсетио да је Украјина још 2020. године заправо прва увела санкције Белорусији, чак и пре западних земаља.
„Не САД, ни Англосаксонци, ни Западна Европа. Већ, нажалост, наша родна Украјина. Затворили су небо, почели да спроводе провокације, обучавали су милитанте“, рекао је Лукашенко.
Он је подсетио и на изјаве западних политичара да су Мински споразуми искоришћени као прилика да се украјинска војска припреми за рат.
„Ви кажете – инвазија. Али ја не мислим да је то инвазија. То није инвазија. Украјинске власти су саме изазвале ову операцију. Сличним дејствима. Навео сам само неке од њих. Тада је било потребно да се договори са Русијом да таквог рата не буде. Али све је имало за циљ, укључујући и Минске споразуме, да се отпочне рат. Није било никакве инвазије. Мислим да је ово заштита интереса Русије и људи који су тамо живели – руског народа“, нагласио је белоруски лидер.
Он је подсетио и на поступке украјинских власти у Донбасу и причу о спаљивању људи у Одеси.
„Ви кривите Русију. Хоћете да распарчате Украјину рукама Пољака“, обратио се Лукашенко Западу одговарајући на питање британског новинара.
Русија од 24. фебруара 2022. године спроводи специјалну војну операцију у Украјини, њен крајњи циљ је, како је рекао руски председник Владимир Путин, ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност Русије.
Александар Лукашенко, председник Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Специјална операција у Украјини
Лукашенко о конфликту у Украјини: Не можемо седети по страни док све прође...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала