- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Белорусија у УН: Меркелова, Оланд и Порошенко треба да одговарају за „Минск 2“

© Sputnik / Николай Лазаренко / Уђи у базу фотографијаВизит руководителей Франции и Германии в Киев
Визит руководителей Франции и Германии в Киев - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Стални представник Белорусије при Уједињеним нацијама Валентин Рибаков позовао је чланове Савета безбедности УН да позову бившу немачку канцеларку Ангелу Мекрел и бивше председнике Француске и Украјине, Франсоа Оланда и Петра Порошенка да поднесу извештај о испуњавању Минских споразума (Минск 2) о решавању кризе у Украјини.
„Због чега садашњи Савет безбедности не би дао одговарајућу оцену таквих добровољних признања? Имате за то сва могућа овлашћења. Због чега ћутите“, навео је Рибаков.
Он је додао да би испуњавање Минских споразума, потписаних у фебруару 2015. године, могло да буе тема предстојеће обновљене ванредне сесије Генералне скупштине УН, или нове седнице Савета безбедности УН, на које би могли бити позвани учесници преговора, како би поднели извештаје.
„Они ће ионако морати да одговарају за то. Ако не пред реалним судом или трибуналом, онда пред судом историје“, изјавио је Рибаков.
Актуелни председник Украјине Владимир Зеленски је раније у интервјуу за немачки лист „Шпигл“ признао да је бившој немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону рекао да не планира да испуњава одредбе Минских споразума.
Пре тога је Меркелова изјавила да су Мински споразуми били покушај да се „купи време за Украјину“, како би ојачала, а то је потом потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд.
Њих двоје су учествовали на самиту „нормандијске четворке“, заједно с председником Русије Владимиром Путином и бившим украјинским председником Петром Порошенком 22. фебруара 2015. године. На том састанку био је усаглашен комплекс мера за испуњавање Минских споразума.
Документ се састојао из 13 тачака и подразумевао је, пре свега, прекид ватре у Донбасу, повлачење тешког наоружања с линије разгрраничења кијевских снага безбедности и устаника из Донбаса, као и друге мере за дугорочно политичко решавање кризе у Донбасу.
Кијев је систематски нарушавао споразум, услед чега је 22. фебруара 2022. године Русија признала Луганску и Доњецку Народну Републику, а два дана касније отпочела специјалну војну операцију, чији је циљ „демилитаризација и денацификација Украјине“.
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
РУСИЈА
Пекинг позива САД, ЕУ и НАТО да седну за преговарачки сто с Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала