- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Безумна идеја унапред осуђена на пропаст: Американци прижељкују украјински напад на Крим

© AP Photo / Susan WalshВикторија Нуланд
Викторија Нуланд - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Изјава заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд да ће Америка подржати украјинске нападе на Крим потврда је да Вашингтон подстиче Украјину на нову ескалацију. Међутим, евентуални напад на Крим је, истичу руски војни експерти, унапред осуђен на пропаст јер је полуострво максимално заштићено: чувају га маринци, ПВО системи, бродови…
Према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, изјава Нуландове о томе да су војни објекти на Криму за Украјину легитимни циљеви и да Америка то подржава још једном потврђује умешаност САД у сукоб у Украјини.
“Дозволила је себи читав низ запањујућих и апсурдних изјава. Још једном морамо да констатујемо умешаност САД у сукоб у Украјини – испоручују јој оружје у огромним количинама, пружају обавештајне податке, учествују у планирању војних операција”, изјавила је Захарова, додајући да су “амерички ратни хушкачи отишли корак даље”.
“Они подстичу кијевски режим на даљу ескалацију, на то да се рат прошири на територију наше земље – тако, директним нападима. То је оно на шта смо и раније упозоравали и оно због чега смо били приморани да покренемо специјалну војну операцију”, нагласила је Захарова.

Нуланд подстиче Украјину на нову ескалацију

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд хушка Украјину на нову ескалацију сукоба у којој би страдао пре свега украјински народ.
“Њој није жао Украјинаца. Сједињене Државе од овога имају користи. Њима није циљ да Украјина победи. Они настоје да ослабе Русију. Американцима је важно да руска држава троши своје економске, финансијске и људске ресурсе. И њихов циљ је да покушају да униште нашу земљу користећи за то украјинску државу и њен народ“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, према мишљењу руског војног експерта Алексеја Леонкова, Американци пујдају Украјину на нову ексалацију јер знају да је Крим веома важан за руску државу.
„Они заборављају да је Крим ушао у састав Русије у складу са свим правилима међународног права. Народ је гласао. Све је потпуно легално и у складу са Повељом Уједињених нација. Што се тиче Крима, Западу је ова територија болна тема. Она им је потребна по сваку цену и већ дуго покушавају да је се домогну. То су радили током руско-турских ратова, као и Кримског и Великог отаџбинског рата“, подсећа наш саговорник.

Американци – главни спонзори Украјинаца

Леонков каже да су Американци током целе руске специјалне војне операције главни спонзори Украјинаца.
„Нуланд делује као једна од оних који финансирају овај сукоб и подржавају Украјину. Она је заправо директни учесник и спонзор Украјине. Ако објекте на територији Крима назива легитимном метом, онда се ова жена залаже за нарушавање суверенитета Русије. Пошто је она јавна личност, то значи да она изражава званично мишљење Сједињених Америчких Држава. А и ово може бити повод за сукоб“, упозорава саговорник Спутњика.
Да су Сједињене Америчке Државе директни учесници у сукобу у Украјини, сматра и Литовкин.
„Постоји много доказа за то. Само испоруке оружја украјинској држави говоре о умешаности САД у сукоб. Осим тога, амерички инструктори су на сваком ћоску на територији ове земље. Они праве разне офанзивне планове и рукују ракетама „хајмарс“. Американци званично не носе нараменице, али су, ипак, присутни у Украјини“, констатује наш стручњак.

Русија штити своје грађане и територију

На питање могули Американци рукама Украјинаца извршити напад на Крим, Леонков каже да се ова могућност ипак не искључује.
„Русија је више пута упозоравала на војну помоћ коју САД шаљу Украјини. И пумпање Украјине оружјем управо и води ка овом сценарију. Вероватноћа напада, нажалост, постоји. Америка се не зауставља упркос томе што то носи са собом велики ризик“, објашњава саговорник Спутњика.
Литовкин је истовремено уверен да ће сваки план евентуалног напада на Крим бити осуђен на пропаст.
„Нуландова је свесна да ако би дошло до напада на Крим, уследиће снажни удари по објектима на територији Украјине. Осим тога, Крим је заштићен. Ова територија претворена је у копнену тврђаву. Тамо се налазе системи противваздушне одбране, бродски системи, маринци, као и бродови са свим врстама наоружања“, наглашава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и Леонков, који истиче да је на Криму распоређена све оно што чини моћ руске војске.
„Тамо су стациониране копнене трупе, појачане јединице Црноморске флоте. Такође, распоређене су и нове јединице Ваздушно-космичких снага, укључујући системе противваздушне одбране“, констатује стручњак.
Треба напоменути да се на изјаву заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд огласила и руска амбасада у Сједињеним Америчким Државама. У амбасади су истакли да изјава Нуландове само потврђује умешаност Америке у сукоб.
„Такву позицију Вашингтона тумачимо као отворену манифестацију ратоборног расположења САД према нашој земљи. Читавој међународној заједници треба напокон да буде јасно да су управо САД те које подстичу и распирују сукоб у Украјини“, упозоравају из амбасаде. Додају и да су покушаји Америке да искористе Украјинце за наношење стратешког пораза Русији осуђени на пропаст и да нико не треба ни најмање да сумња да ће Русија заштити своје грађане и територију.
Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
СВЕТ
Викторија Нуланд: Објекти на Криму легитимни циљеви за Кијев, Америка то подржава
Зграда амбасаде Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Специјална операција у Украјини
Руска амбасада о изјавама Викторије Нуланд: Нико не треба да сумња - заштитићемо грађане и земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала