- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Херш: Америку чекају колосалне последице због експлозија на гасоводима "Северни ток"

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Експлозије на гасоводима „Северни ток“ имаће ужасне последице за Америку, изјавио је новинар Симур Херш у интервјуу за лист „Демократија сада“.

„Политичке последице за нас ће бити колосалне. Бајден и његови људи у Белој кући су одбацили то истраживање и настављају да негирају и при томе наилазе на одобравање у штампи. ‘Њујорк тајмс’ из неког разлога више не пише о томе, већ поступа као и власт и игнорише ту тему. Политичке последице ћемо видети у дугорочној перспективи, то ће ићи чак до потенцијалног изласка неких држава из НАТО, јер Бајдену није проблем да их држи у сенци, далеко је важније наставити војни сукоб у ком неће победити“, навео је Херш.

Херш за експлозије на руским гасоводима каже да представљају диверзије усмерене против Европе. Како је рекао, један од циљева је да се још једном покаже потпуна зависност Европе од Америке.
Та ситуација ће, међутим, нашкодити и НАТО јер су сада у бројним европским земљама скочили рачуни за струју и гас, процењује новинар.
Он је подсетио на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да Русија више неће моћи да користи гас као оружје. Та идеја, каже Херш, доминира у САД већ 20 година.
„То није нова тема. Нафта нас ђаволски плаши, руска нафта и гас су увек ђаволски плашили Вашингтон“, рекао је он.
Подсетимо, Амерички новинар Симур Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Baltops“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Терористички напади су се догодили 26. септембра прошле године на два руска гасовода - „Северном току“ и „Северном току 2“. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да се ради о диверзији. Руско Тужилаштво и председник Русије Владимир Путин окарактерисали су експлозије као терористичке нападе.
Херш је добитник Пулицерове награде за истраживање о масовном убиству цивила током рата у Вијетнаму које су извршили амерички војници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала