Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Матија објашњава свој предлог: Оно што се није десило никоме, не би смело ни Тесли

© Sputnik / Лола ЂорђевићАкадемик Матија Бећковић
Академик Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Прошло је 80 година од смрти Николе Тесле. Можда је 80 година довољно да се и сахрани, каже за Спутњик академик Матија Бећковић који предлаже да се прах великог научника положи испред Храма Светог Саве на Врачару.
Бећковић је ову тему отворио на свечаности коју је, поводом 80 година културе сећања на генија, организовало Министарство спољних послова.
"Никола Тесла је доживео посмртно страдање као и Свети Сава, да пошто је сахрањен, буде спаљен. Пред Саборном црквом су сахрањени Вук Караџић и Доситеј Обрадовић. Била би правда да се испред Храма Светог Саве сахране Никола Тесла и Михајло Пупин. То се све казало само. Нама остаје да то примимо к знању", истиче Бећковић.
И раније је било покушаја да се Теслина урна из Музеја пренесе уз Храм. Споразум о преношењу потписали су блаженопочивши патријарх српски Иринеј, министарка Зорана Михајловић у име Владе Србије и тадашњи председник Привременог органа Београда Синиша Мали. После протеста дела научне јавности и грађана, предлог је замрзнут.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆУрана са пепелом Николе Тесле
Музеј Николе Тесле  - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Урана са пепелом Николе Тесле
Упитан шта мисли о аргументу да сахрањивање испред храма или на неком другом месту Тесла за живота није изразио као своју жељу, Бећковић каже:
"Па није ваљда изразио ни жељу да буде спаљен, ни да почива у музеју. Можемо и сад. на Јутјубу гледати његову сахрану, а ко га је спалио и зашто, нека одгонета неко други. Црква је устукнула пред људима за које се може рећи она формула, незвано вршење туђих послова".
Упитан да прокоментарише став дела научне јавности који сматра да је Тесла наднационалан, да припада свима и да му због тога гробно место није испред било ког храма, Бећковић каже:
"Нико СПЦ не може ни да забрањује ни да одобрава коме ће одати то највеће признање, које је само у њеној надлежности. А камоли да неког пита за одобрење да највећу почаст ода Николи Тесли и Михајлу Пупину сахрањујући их с леве и десне стране улаза у храм Светог Саве на Врачару".
На крају разговора за Спутњик додаје;

"Врачарско поље је сачувано у страшним временима, да ту не буду наслагане неке Вилине Воде или Коњарник. То би требало да буде поплочано, као Трг Светог Марка или Кремљ", закључује Бећковић.
Ове године Србија ће низом научних и културних манифестација обележити 80 година од смрти Николе Тесле, човека који је својим изумима задужио цео свет.
© Sputnik / Лола ЂорђевићХрам Светог Саве на Врачару
Храм Светог Саве на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Храм Светог Саве на Врачару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала