- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Турска и даље „дише за вратом“ Србији

© Miroslav TodorovicКвинси Мениг, Партизан
Квинси Мениг, Партизан - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Тријумф Партизана у гостима у Лиги конференција против Шерифа (1:0) сачувао је Србију на 11. месту УЕФА ранг-листе коефицијената. Турци нам дишу за вратом, а проблем је што имају чак четири представника, док Србија има само једног.
Српски клубови успели су после две деценије борбе да за наредну сезону сан преточе у јаву, јер ће наша земља коначно имати два представника у Лиги шампиона, а укупно пет тимова у еврокуповима због 11. позиције на ранг листи националних шампионата.
Управо је 15. место на УЕФА ранг листи последње које гарантује два места у Лиги шампиона, односно пет клубова на европској сцени.
Свака победа у нокаут фази доноси два поена, реми један, али се то дели са бројем представника те земље у поменутој сезони. Када је Србија у питању, број се дели са четири, толико представника смо имали, па је тријумф Партизана у Молдавији донео Србији пола бода.
Србија је после првог пролећног кола чак и увећала предност у односу на првог пратиоца – Турску, те сада има 32.375 бодова, док су Турци на коти 31.500.
Пре првог пролећног кола Србија је имала 31.875, а Турска 31.100. Ипак, велика је вероватноћа да ће се ствари у будућности променити, и то већ у марту, с обзиром на то да ће Турци од наредне рунде бити јачи за Фенербахче, Сиваспор и Башакшехир који се придружују Трабзону на евросцени.
Управо је Трабзон био једини представник Турске у овом колу на европској позорници и као домаћин је победио Базел пред својим навијачима резултатом 1:0 у Лиги конференција.
Партизан је остао усамљен, Звезда из Лиге Европе није успела да се домогне бар Лиге конференција, али за сада црно-бели бране част српског фудбала на евросцени и било би изузетно добро да и у реваншу победе Шериф и додатно учврсте 11. позицију Србије на УЕФА ранг-листи коефицијената.
Турци су 12. а затим следе Швајцарци и Чеси. Ипак, Базел је једини представник Швајцарске, а Чеси више немају „живих“ представника, те је јасно да ће Србија у односу на поменуте земље наставити да увећава предност.
Ту су још и Украјинци који су 16. а Норвежани су 15. на поменутој табели. Шахтјор је победио Рен у Лиги Европе (2:1), док је Дњепар поражен у Лиги конференција од АЕК Ларнаке на Кипру минималним резултатом.
Такав епилог утицао је да Украјинци „скоче“ са 28.500 на 28.900 бодова и тренутно су на 16. позицији.
Када је клупско рангирање у питању, „парни ваљак“ се ту није померио јер утакмице у плеј-офу не броје за клупски коефицијент. Ипак, у случају пласмана у осмину финала наставиће да поправља национални и клупски коефицијент.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Гордан Петрић, Партизан - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
СПОРТ
Једно име се издвојило на „молдавској ораници“
Рикардо Гомеш, Партизан - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
СПОРТ
Рикардо погодио, Поповић одбранио – срећни Партизан победио у Молдавији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала