- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Почињу војне вежбе Русије, Кине и Јужне Африке: Стигао и „Адмирал Горшков“ са моћним „цирконом“

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаФрегата "Адмирал Горшков" (лево) на паради у Кронштату
Фрегата Адмирал Горшков (лево) на паради у Кронштату - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
У јужном делу Индијског океана у близини афричке обале почињу друге по реду заједничке војне поморске вежбе ратних морнарица Русије, Народноослободилачке армије Кине и Јужне Африке, саопштило је Министарство одбране Јужне Африке.
Војне вежбе под називом „Exercise MOSI“ одржаће се од 17. до 27. фебруара у подручју градова Дурбан и Ричардс Беј у провинцији Квазулу-Натал. Прве такве вежбе одржане су у водама Јужне Африке у новембру 2019. године.
Русија је ангажовала у вежбама одред бродова Северне флоте у чијем су саставу средњи танкер „Кама“ и најновија фрегата пројекта 22350 „Адмирал Горшков“ коме је ово прво испловљавање у далеке крајеве са хиперсоничним ракетним системом „Циркон“.
Према информацијама Националних одбрамбених снага Јужне Африке, у вежбама ће учествовати преко 350 војника из Јужне Африке из различитих родова војске и јединица. Они ће разменити вештине и знања са руским и кинеским колегама. Планирано је увежбавање интеракције поморских система, борба против пиратерије, поморска сарадња и унапређење заједничких мера реаговања на природне катастрофе.
Како је саопштио за Спутњик министар спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор, учешћем у вежбама са Русијом његова земља настоји да подигне ниво обучености војске за учешће у мировним мисијама и у циљу заштите земље. Амбасадор Јужне Африке у Москви Мзувукиле Макетука изразио је наду да ће се ове активности одржавати на годишњем нивоу.
Истовремено, представник америчке амбасаде у Јужној Африци Дејвид Фелдман саопштио је да је Вашингтон забринут због планова Јужне Африке да одржи заједничке војне вежбе са Русијом и Кином. Са друге стране, министар одбране Јужне Африке Танди Модисе је рекао да САД врше притисак на афричке земље које одржавају односе са Москвом.
Такође, министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио да не разуме зашто војне вежбе заједно са кинеским и јужноафричким партнерима могу да изазову „мешовиту реакцију“ друштва кад америчке вежбе код обала Кине ни код кога не изазивају питања.
Према мишљењу руководиоца Центра за истраживање стратегија и мира Дипломатске академије Кине Су Хао, заједничке вежбе Јужне Африке, Кине и Русије забрињавају САД јер се плаше да изгубе контролу у Индијском океану – Вашингтон сматра претњом сваку блиску сарадњу Пекинга на територијама које обухвата иницијатива „Један појас, један пут“, а посебно дуж Поморског пута свиле.

Поход „Адмирала Горшкова“

Фрегата пројекта 22350 Северне флоте „Адмирал Горшков” је 4. јануара испловила из Североморска и кренула на далеко путовање по Атлантском и Индијском океану, као и Средоземном мору.
Брод је први пут кренуо у борбени поход са хиперсоничним ракетним системом „циркон“. Командант брода, капетан првог ранга Игор Крохмал саопштио је да се на фрегати поред „циркона“ налазе и крстареће ракете „калибар“. Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, „Адмирал Горшков“ ће увежбавати лансирање хиперсоничних ракета „циркон“.
У походу се заједно са фрегатом налази и средњи танкер „кама“.
Фрегата „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“  - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РУСИЈА
„Адмирал Горшков“ испробао „цирконе“ у Атлантику: Циљ био удаљен 900 километара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала