- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија

УЖИВО Бела кућа: САД не планирају испоруку ловаца Кијеву, нити обуку украјинских пилота

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 359. дан. Власти у Кијеву позвали су грађане Артјомовска да што пре напусте град. На подручју Севастопоља руска ПВО и данас је оборила украјински дрон.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:22 17.02.2023
Зеленски: Испорука далекометних ракета Кијеву престаје да буде табу
Председник Украјине Владимир Зеленски тврди да се табу на испоруку далекометних ракета Кијеву већ укида, да је створена „тенковска коалиција“ и да, како он тврди, свет разуме важност стварања „авијационе коалиције“ када је реч о подршци Украјини.
„Већ је створена тенковска коалиција за Украјину, већ се укида табу на испоруку далекометних ракета, већ имамо нове успехе у напорима наше артиљерије и већ је свет чуо колико је потребно ради светске безбедности да се створи авијациона коалиција за Украјину“, изјавио је Зеленски у видео-обраћању на свом Телеграм каналу.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је уверен да се дуготрајан и стабилан мир у Украјини може постићи само испорукама наоружања и додао да је већ позвао све чланице НАТО-а да „испоручују Украјини савремено оружје, укључујући тенкове“.
20:43 17.02.2023
Бела кућа одбила да се изјашњава о хипотетичком нападу Кијева на Крим
Америчке власти неће говорити о хипотетичкој подршци дејствима Кијева у вези с Кримом, изјавио је представник Беле куће Џон Кирби.
„Нећу да се упуштам у хипотетичка разматрања, нећу да износим хипотезу о потенцијалним операцијама које могу или не могу да спроведу Украјинци, то је питање за председника Украјине Владимира Зеленског и његов тим“, рекао је Кирби новинарима.
20:40 17.02.2023
Пољска спремна да испоручи Украјини ловце МиГ-29
Пољска је спремна да испоручи Украјини ловце „МиГ-29“ у коалицији са земљама НАТО-а, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки на Минхенској конференцији о безбедности.
Пољска поседује само два типа борбених авиона, а то су МиГ-29 и Ф-16. На питање да ли је његова земља спремна да испоручи Украјини авионе Ф-16, Моравјецки је рекао да је тих авиона премало, али да је Варшава спремна да Кијеву преда ловце другог типа, у договору с партнерима из НАТО-а.
20:34 17.02.2023
САД ће поздравити одлуку других земаља да пошаљу борбене авионе Украјини
САД ће поздравити одлуку других земаља да предају борбене авионе Украјини, али саме нису обећавале такву врсту помоћи Кијеву, изјавио је у петак представник Беле куће Џон Кирби.
„Ако било ко од наших партнера и савезника жели да испоручи ловце господину Зеленском, онда ће то несумњиво бити њихова суверена одлука, коју ћемо ми поздравити“, рекао је Кирби новинарима.
Он је нагласио да „Вашингтон никада није диктирао својим партнерима шта могу или не могу да испоручују“ Украјини, као и у каквим роковима то да раде.
Кирби је, такође, рекао да САД у овом тренутку не обучавају украјинске пилоте за коришћење напредних ловаца.
„У овом тренутку нема никакве обуке, јер САД нису обећавале Ујрајини да ће јој испоручивати ловце“, рекао је Кирби.
20:29 17.02.2023
Бела кућа: Састанак Бајдена и Зеленског у Пољској за сада није у плану
Састанак председника САД и Украјине, Џозефа Бајдена и Владимира Зеленског, за сада није у плану, у оквиру предстојеће посете америчког лидера Пољској, саопштио је представник Беле куће Џон Кирби.
Бајден ће следеће седмице посетити Варшаву, где ће одржати говор и састати се с лидерима земаља источног крила НАТО-а.
18:37 17.02.2023
Пекинг позива САД, ЕУ и НАТО да седну за преговарачки сто с Русијом
Кина позива Сједињене Америчке Државее, Европску унију и НАТО да седну за преговарачки сто с Русијом и да размотре начине за изградњу уравнотежене архитектуре безбедности, изјавио је на седници Савета безбедности Уједињених нација стални представник Кине при тој организацији Чан Џун.

„Поново позивамо Русију и Украјину да прекину ватру и да започну мировне преговоре, што је могуће пре“, рекао је кинески дипломата и додао да су „САД, ЕУ и НАТО дужни да с Русијом поверу дубоки дијалог, заснован на принципима недељивости безбедности“, рекао је кинески дипломата.

18:18 17.02.2023
Пригожин: Парасковијевка у ДНР под пуном контролом руских снага
Насеље Парасковијевка у Доњецкој Народној Републици под пуном је контролом руских снага, након што су га заузели одреди „Вагнера“, саопштио је оснивач те групе Евгеније Пригожин.
„Без обзира на тешке губитке и крваве борбе, момци су потпуно заузели целу територију Парасковијевк“, навео је Пригожин на свом Телеграм каналу.
Насеље Парасковијевка се налази између Артјомовска и Соледара. Артјомовск је у делу ДНР који је под контролом Кијева, северно од великог града Горловке, и представља важан саобраћајни чвор за снабдевање украјинских снага. У току су жестоке борбе за тај град.
18:04 17.02.2023
Француска испоручила Украјини противтенковске ракете „акерон“
Француска је испоручила Украјини противтенковске навођене ракете „акерон“, саопштио је потпредседник Комисије за националну одбрану и оружане снаге француског парламента Жан Луј Рерио у интервјуу за „Опекс њуз“.
„Данас је јасно да је наоружање које испоручујемо добро, да функционише. Хаубице 'цезар', противракетни системи 'мистрал' и ракете 'акерон' које смо испоручили одлично раде“, навео је Терио.
Француска раније није саопштавала да је Кијеву послала ракете „акерон“, чији је домет пет километара.
17:06 17.02.2023
Русија о прехрамбеном споразуму: Кијев изврће чињенице
Украјинске власти изврћу чињенице на тему прехрамбеног споразума уочи његовог истека 18. марта – Кијев не би требало да своју жељу за профитом представља као борбу против глади у свету и бригу о најсиромашнијим земљама, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Истиче се да изненађује чињеница да је заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс сигуран да ће доћи до продужења прехрамбеног споразума с обзиром на то да је смањена испорука жита сиромашним земљама са четири на 2,7 одсто.
Такође се наводи да руски представници делују строго у оквиру договорених правила и процедура прехрамбеног споразума.
Прехрамбени споразум је део пакета који предвиђа и деблокаду извоза руске хране и ђубрива. Москва је истицала да управо тај део споразума није реализован, иако су УН обећале да ће ограничења бити укинута.
16:48 17.02.2023
Зеленски оптужио Русију да спрема напад на Молдавију
Украјински председник Владимир Зеленски је током обраћања на Минхенској безбедносној конференцији изјавио да Русија наводно припрема план за напад на Молдавију, али није навео никакве доказе који би поткрепили његову тврдњу.
„Док ми водимо преговоре о томе како да ојачамо нашу одбрану савременим тенковима, Кремљ размишља о томе како да угуши Молдавију“, рекао је Зеленски на конференцији.
Осим тога, он тврди да Русија наводно планира да заузме и остале постсовјетске државе.
Зеленски је још једном апеловао да се повећа испорука оружја Украјини, а сукоб са Русијом је упоредио са битком Давида и Голијата.
16:11 17.02.2023
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Специјална операција у Украјини
Није време за дијалог са Русијом - Макрон позвао на већу подршку Украјини
15:55 17.02.2023
Зеленски: Украјина ће успети да врати контролу над изгубљеним територијама
Председник Украјине Владимир Зеленски је током обраћања учесницима Минхенске
конференције о безбедности изјавио да ће Украјина успети да врати контролу над изгубљеним територијама.
„Можемо ли да отклонимо руске нападе? Да. Можемо ли да заштитимо своје грађане од руских ракета? Наравно. Можемо ли да ослободимо своју земљу? За то постоји 1.891 доказ – управо онолико села и градова које смо успели да ослободимо од руске окупације“, изјавио је Зеленски.
15:25 17.02.2023
Зеленски: Украјина нема алтернативу за чланство у ЕУ и НАТО-у
Председник Украјине Владимир Зеленски сматра да Украјина нема алтернативу када је реч о ступању у Европску унију и НАТО.
„Нема алтернативе за Украјину у Европској унији. Нема алтернативе за Украјину у НАТО-у. Нема алтернативе за наше јединство“, рекао је Зеленски наступајући на Минхенској конференцији о безбедности.
Он је навео да се Кијев припрема да почне преговоре о процесу ступања у Европску унију након добијања статуса кандидата и додао да је Украјина већ уједињена с европском економијом у питањима логистике и енергетике.
15:18 17.02.2023
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Специјална операција у Украјини
Шолц: У Немачкој нема јединства у вези са санкцијама Русији и испорукама оружја Украјини
12:52 17.02.2023
Ваздушна опасност проглашена је на читавој територији Украјине.
11:47 17.02.2023
Ниједна земља у овом моменту није спремна да Кијеву испоручи војне авионе, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.
„За сада још ниједна земља није на себе преузела обавезу о испоруци авиона, али неке владе, као што је британска, саопштиле су да ће почети обуку украјинских пилота на западним ловцима, ускоро ће то урадити и други“, рекао је Кулеба у интервјуу за „Вестдојче алгемајне цајтунг“.
Кијев, како је рекао, пре свега интересују амерички, британски, француски и немачки ловци.
11:31 17.02.2023
Европска унија је закључно са данашњим даном конфисковала активе руских организација и физичких лица у вредности од 21,5 милијарди евра, рекао је европски комесар за прабду Дидије Рејндерс.
„До сада смо успели да блокирамо 21,5 милијарди евра олигарха и организација са санкционог списка. Настављамо да радимо и на активима Централне банке Русије“, рекао је он.
10:55 17.02.2023
У Николајевској области Украјине и у делу Херсонске области која је под контролом Кијева проглашена је ваздушна опасност, показују подаци онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се и у Сумској, Полтавској и Черниговској области Украјине.
10:53 17.02.2023
Војници из украјинских јединица клонули су духом и могли би да напусте положаје у једном делу фронта у правцу Запорожја, рекао је за Спутњик представник специјалних служби.
„Према информацијама које су добијене од наших извора међу локалним становништвом и јединицама Оружаних снага Украјине, у редовима војске расте незадовољство командом и снабдевањем. Војници скупљају храну и лекове од становника околних насељених места. Услед такве ситуације разговара се о напуштању положаја у једном делу у правцу Запорожја“, рекао је наш саговорник.
Поред тога, како је рекао, стижу информације о томе да рањени украјински војници умиру због неблаговременог пружања медицинске помоћи.
08:37 17.02.2023
У нападу руске артиљерије на положаје украјинске војске код места Антоновка, Херсонска област, ликвидирано је 18 војника, 12 је рањено и уништено је седам возила, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала