- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Земљина ротација убрзава: Да ли ће се планета „подмладити“ до 2028.

CC0 / Pixabay/PIRO4D / Планета Земља и Сунце
Планета Земља и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Брзина Земљине ротације последњих година расте, а да би се уравнотежио овај ефекат, до 2028. године званично време на сатовима мораће да буде мало смањено, рекао је за Спутњик Виталиј Палчиков из Руског научно-истраживачког института за инжењерску физику.

„Хипотеза која се односи на промене момента инерције језгра је једна од могућих теорија које објашњавају ефекте убрзања Земљине ротације [...] Научници предвиђају да ће се одузимање секунде догодити негде 2028. године“, рекао је Палчиков.

Он је прецизирао да сада не постоји задовољавајуће објашњење за убрзање Земљине брзине ротације. Ипак, изразио је уверење да ће оно једног дана бити пронађено.
Друга хипотеза је да абнормална количина падавина убрзава Земљину ротацију, док је испаравање успоравају. Међутим, ови ефекти не надокнађују једни друге, приметио је научник.

Једна од последица убрзања ротације Земље била је да је 29. јун 2022. постао најкраћи дан у историји.

Према Палчикову, Земљино убрзање је ненормално, а донедавно је наша планета успоравала. Да би се надокнадило смањење брзине ротације, званичном времену је додато 37 секунди као део корекција од ‘70-их.
Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како умиру галаксије и шта ће се десити са нашом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала