- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден стиже у посету главном америчком подизвођачу радова деструкције Европе

© AP Photo / Manuel Balce CenetaПредседник САД Џозеф Бајден улази у председничко возило
Председник САД Џозеф Бајден улази у председничко возило - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
По окончању Минхенске безбедносне конференције на којој су западни лидери ратне покличе подигли за октаву, председник САД Џозеф Бајден боравиће у посети Пољској, главном америчком подизвођачу радова у деструкцији Европе и Украјине.
Бела кућа је најавила да ће Бајден са пољским властима „разговарати о билатералној сарадњи, као и колективним напорима за подршку Украјини и јачању могућности НАТО-а у области обуздавања“.
Председник Пољске Анджеј Дуда изјавио је током Минхенске конференције да ће Бајденова дводневна посета „произвести развој догађаја од глобалног значаја“.

Пољска – главни амерички играч у деструкцији Европе и Украјине

Минхенска конференција је потврдила старо ратничко опредељење Запада и да читав рат с Русијом води Америка, док су остале западне земље само сатрапи, каже за Спутњик новинар и публициста Синиша Љепојевић.
Од Бајденове посете Пољској зато се може очекивати само да се понови опредељење да ће рат ескалирати и да ће бити нове војне подршке Украјини. Међутим, све то је још увек на нивоу пропаганде, јер ни Америка ни Запад бар тренутно, уверен је Љепојевић, немају капацитете за војну ескалацију.
Већ одавно је било јасно а Америка то није ни крила, да САД у Европи може потпуно да рачуна само на Пољску и Румунију и ни на кога другог, и зато је, истиче наш саговорник, Пољска главни амерички играч у овој „америчкој деструкцији Европе и Украјине“.

Зачарани круг

„Пољска је истовремено једина земља која може да сакупи респектабилан број војника. Европске земље имају проблем са живом силом, односно бројем војника, а Пољска верује да их може сакупити 200.000. Тренутно има 100.000 професионалаца, али се нада да би их могло бити 200.000. То се може показати и као погрешна калкулација пошто за разлику од владе и политичког естаблишмента, већина Пољака не подржава рат, упркос укорењеној и традиционалној мржњи према Русији. Наравно, њих нико ништа не пита, али их пита кад треба регрутовати војску“, сматра Љепојевић и додаје да је зато мало вероватно да Пољска може сакупити 200.000 војника.
Иако је Пољска земља од 38 милиона становника, велики број њих, подсећа новинар, не желе да ратују против Русије што показује чињеница да су пољске власти испочетка говориле да ће регрутовати 300.000 војника па су ту цифру смањиле на 200.000.
„Међутим, Пољска је ушла у тај зачарани круг деструкције и може се очекивати свашта. Пољска иначе већ има између 10.000 и 15.000 својих људи у Украјини и постоји опција да Америка са Пољском заједно уђе у западну Украјину. Све су то отворена питања, велики је хаос у врховима Америке и у Западној Европи и у таквом хаосу може се очекивати свашта. А шта год буде од тог свашта, очигледно је да ће главни амерички подизвођач радова бити Пољска“, каже саговорник Спутњика.

Ризик за Пољску

На примедбу да би улазак америчких и пољских војних јединица у западну Украјину представљао почетак директног војног сукоба НАТО-a против Русије, Љепојевић каже да је тај сукоб већ у току уз подсећање да у командним местима украјинске војске одавно седе НАТО официри.
Улазак америчких и пољских трупа у западну Украјину био би, упозорава он, ипак нешто друго, нешто што се више не би могло сакрити јер се више не би могло причати о војној помоћи Украјини, него би морало да се призна да је то сукоб НАТО-a са Русијом.
„Међутим, то би, по моме мишљењу, био велики ризик за Пољску. НАТО никоме до сад није помогао нити ће сада помоћи. НАТО не може да помогне ни у земљотресима иако је задужен и за поплаве и земљотресе. Турска је чланица НАТО-а, а НАТО земље су једине које јој нису помогле, а сви други јесу.“

Америка остварила стратешке циљеве – уништила Европу

Ипак, не може се потпуно искључити улазак пољских и америчких трупа на запад Украјине, јер је ескалација сукоба против Русије један од планова, иако не постоји јединствен приступ Запада, поготово Америке, сматра Љепојевић.
„Америка је остварила своје стратешке циљеве. Уништила је Европу, потпуно је понизила и маргинализовала, направила је путеве да јој одузима оно што још има од богатства, и увукла је Русију у рат. Америка је већ остварила своја два стратешка циља и вероватно ће врло брзо почети да се извлачи из сукоба у Украјини, али ће да гура у рат земље попут Пољске и Румуније за које верује да су им једини прави савезници у Европи, што је вероватно и тачно“, истиче Љепојевић.
Викторија Нуланд - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
РУСИЈА
Безумна идеја унапред осуђена на пропаст: Американци прижељкују украјински напад на Крим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала