- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: НАТО ће после Украјине започети рат на Тајвану

© AFP 2023 / STRКинески војни авиони
Кинески војни авиони  - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
После Украјине, НАТО намерава да започне нови оружани сукоб на Тајвану, што је наговестио генерални секретар Јенс Столтенберг током Минхенске безбедносне конференције, пише лист „Глобал тајмс“.
„Прошло је скоро годину дана од почетка руско-украјинског сукоба. НАТО, предвођен Сједињеним Америчким Државама, умешан је у кризу коју је сам започео. Међутим, Алијанса је већ осмислила другу на Тајвану“, наводи се у чланку.
Лист пише да НАТО, као застарели савез из времена Хладног рата, не може да постоји без војних сукоба. Стога Алијанса повећава узнемиреност у Азији, припремајући се за следећи сукоб.
Вашингтон се нада да НАТО може да прошири своје присуство широм света, а не да само остане трансатлантска војна организација. Полазећи од тога, САД треба да наставе да ескалирају спољне претње, уједињују земље-учеснице чији се интереси не поклапају увек и да их приморавају да троше више на војни буџет, објаснио је за лист кинески војни експерт Сонг Жонгпинг.
Амерички војници 1. пешадијске бригаде на војним вежбама у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
СВЕТ
Амерички генерал: Војска САД није спремна за рат са Кином
„Циљ Сједињених Америчких Држава је да контролишу Европу, као и да претворе НАТО у глобални војни савез. Столтенбергове речи могу се посматрати као отварање пута за укључивање организације у ствари азијско-пацифичког региона“, приметио је експерт.
Лист тврди да се интереси Сједињених Америчких Држава не поклапају са тежњама свих земаља-чланица НАТО-а, јер неке од њих имају другачије мишљење о украјинском сукобу и Кини, или више немају чврсто поверење у Вашингтон након недавне вести о диверзијама на „Северном току“.
„Судећи по начину на који се развија сукоб између Русије и Украјине, капацитети НАТО-а не одговарају жељеним, а Алијанса ће изгубити ако буде ширила свој утицај у Азији“, наводи се у чланку.
Ситуација око Тајвана значајно је ескалирала након што је почетком августа прошле године острво посетила тадашња председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси. Кина, која острво сматра једном од својих провинција, осудила је посету америчких сенатора, видевши у овом потезу подршку САД тајванском сепаратизму и одржала велике војне вежбе.
Кевин Макарти - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СВЕТ
Кина поново упозорила Америку: Нова криза на пролеће?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала