- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Жена случајно разбила вредну скулптуру на изложби /видео, фото/

CC0 / Unsplash/Chuttersnap / Крхотине
Крхотине - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Жена која је дошла на Сајам уметности у Мајамију, случајно је разбила скулптуру „Пса од балона“ познатог уметника Џефа Кунса, која вреди 42,000 долара.
До инцидента је дошло током ВИП прегледа у уметничкој глаерији Арт Винвуд, а неки колекционари су мислили да је реч о перформансу.
„Видео сам да је нека жена стајала тамо, тапкала скулптуру, након чега је ова пала и разбила се на хиљаде комада“, рекао један од присутних уметника Стивен Гамсон, уз образложење да је жена то учинила да би видела да ли је то прави балон, објавио је Гардијан.
Разбијена скулптура била је део чувене серије „Пси од балона“ и дело је америчког сликара и вајара Џефа Кунса, који инспирацију црпи из свакодневних предмета, укључујући и животиње направљене од савијених балона, а његови радови доводе у питање шта је то ликовна уметност и неки су продавани за 91 милион долара, наводи Гардијан.
Скулптуре „Пси од балона“ разликују се по величини, па тако најмање нису више од 30 центиметара, док оне највеће више од три метра.
Процењивач уметнина у компанији Бел-Ер Фајн Арт, Бенедикт Калух, рекла је да жена није намеравала да разбије скулптуру и да ће осигурање покрити штету.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала