- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена нова соларна бакља класе Икс

CC0 / / El Sol, la estrella más cercana a la Tierra
El Sol, la estrella más cercana a la Tierra - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Снажна сунчева бакља више класе Икс забележена је у ноћи 18. на 19. фебруар, саопштила је лабораторија рендгенске астрономије Сунца Института за физику Руске академије наука.
Графикон показује да је соларна бакља почела око 00.00 по Гриничу и да јој је претходило неколико слабих бакљи Це-класе.
Сунце је било необично активно од краја децембра 2022. до почетка јануара 2023. када је откривено неколико бакљи класе Це.
Према научницима, садашњи пораст соларне активности је најјачи од 2017. године, што указује на приближавање максималне активности Сунца.
Поред тога, центри активности и даље се посматрају у централној звезди, укључујући изузетно велике групе тачака чија је површина близу историјског максимума.
Сунчеве бакље могу изазвати магнетне олује на Земљи, које заузврат поремете системе напајања и утичу на миграцију птица и животиња.
Такође, повећана активност Сунца би могла да прошири ауроралну област.
Бакље су короналне експлозије масе, које научници класификују на основу таласне дужине рендгенских зрака у класе А, Бе, Це, Ем и Икс, од најмање до најинтензивније. Класа Икс се сматра најинтензивнијом.
У зависности од локације и правца избацивања, облак плазме може али не мора да стигне до Земље. У првом случају, такви догађаји изазивају магнетне олује у Земљиној магнетосфери.
Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како умиру галаксије и шта ће се десити са нашом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала