- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Амнести интернешенел“: Ситуација рускојезичних новинара у Европи изазива озбиљну забринутост

© Flickr / Richard Masoner / CycleliciousНовинари, илустрација
Новинари, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Ситуација са рускојезичним новинарима у Европи је веома алармантна, организација за људска права „Амнести интернешенел“ помно прати ову тему, саопштила је генерална секретарка те организације Ањес Каламар на брифингу са новинарима удружења ACANU акредитованим при УН.
„Ово је тема која је изузетно важна за 'Амнести', она нас забрињава. Још радимо на овој теми, тако да још нисмо објавили извештај о томе. Наш став о овом питању и ситуацији рускојезичних новинара биће представљен у најскорије време“, одговорила је она на питање о реакцији „Амнестија“ на затварање медија на руском језику и хапшења новинара у Европи.
Ситуација са руским медијима на Западу последњих година постаје све тежа. У новембру 2016. Европски парламент усвојио је резолуцију у којој се наводи потреба за супротстављањем руским медијима. Званични представници Русије назвали су ове оптужбе неоснованим. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да Москва није очекивала да ће Запад увести санкције новинарима, спортистима и представницима културе. Шеф Савета за људска права при председнику Русије Валериј Фадејев упутио је апел представници ОЕБС-а за слободу медија Терези Рибеиро и позвао је да предузме мере за поштовање норми које се односе на слободу штампе због узнемиравања медија на руском језику. Председник Европске федерације новинара Рикардо Гутијерес приметио је да је забрана руских медија у ЕУ „створила опасан преседан који угрожава слободу штампе“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала