- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Хегемонија САД и њене опасности“: Пекинг објавио извештај о ситуацији у свету

© AP Photo / Andy WongКина и САД
Кина и САД - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Пекинг је, упоредо са посетом шефа канцеларије за иностране послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ван Јиа Москви, припремио и објавио извештај „Хегемонија САД и њене опасности“.
Најважније тезе извештаја:
▪️ Сједињене Америчке Државе прави хегемонистички план извођења „обојених револуција“, подстицања регионалних подела, па чак и директно покретање ратова под маском промоције демократије, слободе и људских права.
▪️ Држећи се менталитета Хладног рата, САД су ојачале политику блокова и распламсале сукобе.
▪️ САД одавно покушавају да формирају светски поредак у складу са својим вредностима и политичким системом у име промоције демократије и људских права.
▪️ 2003. година је обележила почетак низа „обојених револуција“ - „револуција ружа“ у Грузији, „наранџаста револуција“ у Украјини и „револуција лала“ у Киргизији. Стејт департмент САД је отворено признао своју „централну улогу“ у тим „сменама режима“.
▪️ Од 2001. године, ратови и војне операције које су САД покренуле у име борбе против тероризма однеле су више од 900 хиљада живота, укључујући око 335 хиљада цивила, а милиони су повређени.
▪️ Хегемонија долара је основни извор нестабилности и неизвесности у глобалној економији.
▪️ САД су до сада увеле економске санкције против скоро 40 земаља, укључујући Кубу, Кину, Русију, Северну Кореју, Иран и Венецуелу, а које утичу на скоро половину светске популације.
▪️ САД могу да користе своја средства државне власти за гушење економских конкурената и мешање у међународни бизнис. Ово је велико одступање од принципа либералне тржишне економије.
▪️ САД се труде да обуздају научни, технолошки и економски развој других земаља користећи моћ монопола, мере за сузбијање и технолошка ограничења у високотехнолошким областима.
▪️ САД су мобилисале државну власт како би увеле санкције против кинеске компаније „Хуавеји“.
▪️ САД користе културни утицај како би ојачале и сачувале своју хегемонију у свету.
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СВЕТ
Кина апелује на Америку: Прекините да ширите дезинформације о војној помоћи Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала