- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина апелује на Америку: Прекините да ширите дезинформације о војној помоћи Русији

© AP Photo / Andy WongАмеричка и кинеска застава
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Оружје у Украјину испоручују Сједињене Америчке Државе, а не Кина и Вашингтон би требало да прекине са ширењем дезинформација и да пребацује одговорност на друге, изјавио је портпарол Министарства иностраних послова Кине Ванг Венбин.
„САД континуирано снабдевају оружјем Украјину, а не Кина. САД немају право да издају наређења Кини, такође, никада нећемо прихватити наредбе, па чак ни претње и притиске САД на тему руско-кинеских односа. Политика Кине о украјинском питању своди се на једну фразу - промовисање примирја и учешће у спровођењу преговора“, изјавио је дипломата.
Он је навео да је целокупној светској јавности јасно ко позива на дијалог због мира, а ко долива уље на ватру и провоцира конфронтације.
„Позивамо САД да озбиљно преиспитају своје акције и поступке, да примењују више практичних корака за решавање ситуације и олакшавање мировних преговора и да престану да пребацују одговорност и шире лажне информације“, додао је кинески дипломата.
Венбин је подвукао да ће Кина и даље бити на страни дијалога и мира, као и да ће играти конструктивну улогу у решавању ситуације.
Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да САД имају информације о томе да Кина размишља о смртоносној војној помоћи Русији, објашњавајући да је можда реч и о наоружању и о муницији. До сада су, како он тврди, приватне кинеске компаније Русији пружале максималну „несмртоносну" помоћ Русији.

Пекинг захтева детаљну истрагу експлозија на „Северним токовима“

Портпарол Министарства иностраних послова Кине је изјавио да светска јавност има право да захтева детаљну истрагу експлозија на „Северним токовима“ с обзиром на њихове озбиљне последице.
„Гасоводи ‘Северни ток’ некада су се називали 'спасилачким конопцем' за европску енергетику, експлозије на ‘Северним токовима’ су имале озбиљан негативан утицај на глобално енергетско тржиште и глобалну екологију. Неопходно је спровести објективну, непристрасну и професионалну истрагу", рекао је дипломата.
Додао је да необично ћутање америчких званичника и медија збуњујуће.
Терористички напади на руским гасоводима догодили су се 26. септембра. Шведска, Данска и Немачка воде истраге које још нису довеле до конкретних резултата. Кремљ је саопштио да је хаварија акт међународног тероризма.
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
РУСИЈА
САД сумњиче Кину да испоручује Русији војну опрему
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала