- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Римејк филма „На западу ништа ново“ тријумфовао на додели награда БАФТА

© AFP 2023 / Vianney Le CaerНаграда БАФТА
Награда БАФТА  - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Немачки римејк класичног антиратног филма „На Западу ништа ново“, освојио је синоћ награду за најбољи филм на додели награда Британске академија филмске и телевизијске уметности (БАФТА), а филм је тријумфовао у неколико других кључних категорија.
Заснован на истоименом роману немачког класика Ериха Марије Ремарка, који је објављен 1929. године, филм говори о страхотама Првог светског рата из перспективе младог немачког војника.
Награђен је редитељ филма Едвард Бергер, а награде су додељене и за најбољу адаптацију сценарија, за најбољи филм на неенглеском језику, за звук и најбољу музичку композицију, преноси Ројтерс.
„Хвала свима који су ми вратили поверење у самог себе када сам почео да сумњам и када сам изгубио веру да могу да снимим овај филм“, рекао је редитељ Едвард Бергер и захвалио се својој филмској екипи и свим протагонистима других номинованих филмова.
Награда за најбољег глумца отишла је у руке Остина Батлера за улогу у филму „Елвис“.
Најбоља глумица је Кеј Бланчет за улогу у филму „Тар“, који ће бити приказан и на овогодишњем ФЕСТ-у.
Глумци Кери Кондон и Бери Киган награђени су за споредну женску, односно мушку улогу у филму „The Banshees of Inisherin“.
Британска академија филмске и телевизијске уметности одала је признање покојној британској краљици Елизабети Другој, која преминула прошлог септембра.
Глумица Хелен Мирен, која је освојила и награду БАФТА и Оскара за тумачење лика краљице Елизабете у истоименом филму из 2006. године, оживела је сећање и одала почаст животу и делу краљице Елизабете.
Бен Кингсли у улози Салвадора Далија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
КУЛТУРА
Шта нас чека на ФЕСТ-у: Салвадор Дали и кандидати за Оскара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала