- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Истерати на чистац амерички империјализам: Шта је суштина кинеске иницијативе за глобалну безбедност

© AP Photo / Andy WongВојник стоји током говора кинеског председника Си Ђинпинга на церемонији отварања 19. конгреса Комунистичке партије у Пекингу
Војник стоји током говора кинеског председника Си Ђинпинга на церемонији отварања 19. конгреса Комунистичке партије у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Кина је објавила концепт иницијативе за глобалну безбедност којом жели да истера на чистац амерички империјализам и да ревитализује постојеће институције Уједињених нација не би ли истински профункционисале.
Иницијатива коју је раније изнео кинески председник Си Ђинпинг предвиђа поштовање концепта опште, свеобухватне, заједничке и одрживе безбедности, руковођење принципима поштовања суверенитета и територијалног интегритета свих држава, немешање у унутрашње ствари других држава, поштовање права на самостални избор пута развоја и друштвеног уређења.

Суочавање са америчким империјализмом

Кинези су изашли с документом у десетак тачака које су принципи дуготрајног концепта сарадње и безбедности за све, и 20 тачака предлога у ком правцу би требало оперативније радити како би се елиминисали узроци због којих долази до тензија које воде нарушавању безбедности на нивоу целог света, објашњава за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Иницијатива се, истиче он, надовезује на политичке ставове које Кинези у континуитету износе већ деценијама, али су због заоштрених односа не само у Украјини, него и свугде где је Америка означила Кину као главног противника, желели да имају документ који све то званично обрађује:
„Циљ иницијативе је да се види колико поступање Америке и свих који прате њену политику одудара од онога што је у документу наведено а што је прихватљиво за 90 одсто човечанства на једној страни. На другој је да се покаже да Кина нема апсолутно никакве империјалне намере ни према коме. Врло често ћете чути како су у питању сукоби два империјализма. А овај документ доказује да уопште не постоји тај други империјализам него да постоји само амерички, а да је оно што Кина нуди апсолутна сарадња на нивоу принципа који су иначе и у повељи Уједињених нација.“

Ревитализација Уједињених нација

Трећа важна ствар у иницијативи је инсистирање Кине да се на темељним принципима ревитализују све постојеће институције Уједињених нација и да оне стварно профункционишу, истиче Павловић.
„Дакле, Кинези се не одричу постојећег концепта међународног права, што је врло важно и што се такође разликује од америчког приступа, тако да документ није никакво изненађење. А зашто у овом тренутку? Па зато што се заоштравају ствари и према Кини и друго, тиме Кина изузетно ојачава своју позицију у оном делу света који се не ослања на спољну политику Америке.“
Павловић на крају истиче да је илузорно очекивати да ће колективни Запад кориговати понашање због кинеског документа, али је за очекивати да ће га осталих 85 одсто света радо прихватити, подржавати и даље разрађивати иницијативу с којом је изашла Кина.
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
СВЕТ
„Не доливајте уље на ватру“: Кина објавила концепт иницијативе за глобалну безбедност
Пекинг - град-домаћин Светског првенства у кошарци - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Специјална операција у Украјини
"Кинеска медицина" за Украјину: Пекинг спрема свој предлог за решавање кризе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала