- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Америка отворено покушава да нанесе стратешки пораз Русији

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Сједињене Државе отворено покушавају да нанесу Русији стратешки пораз, а напетост коју подстичу превазилази оквире украјинске кризе, саопштило је руско Министарство спољних послова.
У руском Министарству истичу да има основа да се констатује да је политика Вашингтона усмерена на поткопавање националне безбедности Русије што је директно у супротности са принципима из преамбуле Споразума СТАРТ 3 без којих он не би ни био потписан.
"Суштински, ради се о драстичним променама околности у односу на оне које су постојале у тренутку закључивања Споразума", наводи се у саопштењу.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је данас током обраћања Федералној скупштини рекао да Русија обуставља учешће у Споразуму о офанзивном наоружању (СТАРТ 3), констатујући при томе да нуклеарне арсенале имају поред САД са којима је Споразум потписан, и друге земље НАТО, као што су Француска и Велика Британија.

„Одлука у вези са споразумом СТАРТ је реверзибилна, али да би се то догодило САД треба да покажу политички вољу и да предузму поштене напоре у циљу свеукупне деескалације и створе услове за функционисање споразума у пуној форми“, саопштило је Министарство.

Док Вашингтон не искаже политичку вољу за деесклацију, апсолутно је искључен било какав корак Русије у сусрет Америци по питању СТАРТ 3.
Како се наводи, Русија ће наставити да поштује квантитативна ограничења без обзира на обустављање Споразума.
У саопштењу се наводи да ће Москва наставити да размењује са САД обавештења о лансирањима интерконтиненталних балистичких ракета и балистичких ракета подморница.
Погледајте цео говор председника Путина са преводом на српски:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала