- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нестварни призори потопљене светиње: Рониоци у језеру снимили Ваљевску Грачаницу /видео/

© Фото : Youtube/Bratislav Draskovic/PrintscreenДетаљ из потопљене цркве Ваљевска Грачаница
Детаљ из потопљене цркве Ваљевска Грачаница - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Рониоци Ронилачко-спасилачког клуба „Борац“ из Чачка заронили су у вештачком језеру Стубо-Ровни и снимили како изгледа потопљена црква Светог Архангела Михаила у селу Тубравић, позната и као Ваљевска Грачаница.
Вештачко језеро између села Стубо и Ровни код Ваљева, највеће водопривредни систем у региону из ког се водом снабдевају Ваљево, Лазаревац, Лајковац, Уб и Мионица, настало је пре шест година и дубоко је 67 метара.
Изградња бране на реци Јабланици и језера изазвала је бројне контроверзе, јер је потопљена и ова црква која се први пут у документима помиње у 16. веку. Док су неки грађани протестовали због њеног потапања, из СПЦ је објашњено да је саграђена друга црква на другој локацији у коју су измештени иконостас, иконе и сви предмети из старе цркве.
Чланови „Борца“ Борис Бајић, Бојан Бабић и Братислав Драшковић два пута су зарањали до Ваљевске Грачанице. Први пут су снимили само њену спољашњост, а други пут и унутрашњост.
„После осам месеци поново смо посетили цркву Светог Архангела Михаила, у народу познатију као Ваљевска Грачаница, али овог пута смо нашим камерама забележили унутрашњост цркве. Као и претходних пута остали смо неми пред нестварним призорима потопљене светиње. Доле на око 18 метара дубине тишина, вода свега 5 степени, сунчеви зраци који се пробијају кроз зеленкасту воду и Црква Светог Архангела Михаила“, написали су на својој Фејсбук* страници.
*(Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке)
Ваљевска Грачаница - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2016
Потапање ваљевскe Грачаницe — ко год да је у праву, тужно је
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала