- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Русија жели да се увери да се поштује нуклеарни паритет

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање балистичке ракете "Топољ М"
Лансирање балистичке ракете Топољ М  - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Русија не излази из Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), већ се ради о обустављању учешћа, чији је главни циљ да се осигура да се и даље поштује нуклеарни паритет, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Русија је не напушта (СТАРТ), што је председник нагласио, у питању је обустава. Ово је веома важно, јер оно на чему су инсистирале САД и друге земље у смислу инспекција није изводљиво у условима данашње конфронтације, у коју се све више укључује НАТО. Осим тога, НАТО је претендовао да буде део споразума“, рекао је Песков у интервјуу за РТ.
„Дакле, ово је важно и морамо узети у обзир нуклеарне капацитете Немачке и Француске, што је такође веома важно. Главни циљ председника и наше земље је да осигурамо да се овај нуклеарни паритет настави“, додао је он.
Говорећи о односима Русије и Запада, Песков је рекао да Русија не жели да је ико учи.
„Не желимо да нас ико учи и ми не намеравамо никога да учимо... И нека оду одавде, а ми ћемо живети онако како хоћемо да живимо“, додао је портпарол.
Према његовим речима, Русија тежи пријатељским односима са другим земљама, заснованим на узајамном поштовању и поверењу.
Песков је истакао да колективним Западом влада један газда, као што и НАТО-ом влада САД.
„То је колективни Запад, али постоји и шеф шефа колективног Запада. Ми схватамо ситуацију на овај начин. Али пошто је на челу НАТО-а, НАТО-ом такође управљају Сједињене Америчке Државе, то ни за кога није тајна“, приметио је Песков.
Председник Русије Владимир Путин је у уторак у обраћању Федералној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), истичући да земља не излази из споразума. Он је напоменуо да пре него што се Русија врати на разматрање, „морамо сами да схватимо на шта претендују земље попут Француске и Велике Британије и како ћемо се односити према њиховим стратешким арсеналима, односно укупном ударном потенцијалу (Северноатлантске) алијансе“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
„Русија ће одговорити на сваки изазов“: Шта је Путин поручио Западу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала