Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о санкцијама Русији: Држали смо се своје политике самосталности, верујем да ћемо моћи и даље

© Tanjug / JADRANKA ILIĆСедница Владе Србије о Косову и Метохији којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић
Седница Владе Србије о Косову и Метохији којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да што је компликованија ситуација у свету, да нема сумње да ће нама бити теже. Додао је да ће Србија бити у тежој позицији по питању санкција Русији и нагласио да смо се за сада држали своје политике самосталности и да верује да ћемо моћи то да чинимо и убудуће.
"Обојица (Владимир Путин и Џозеф Бајден) су у својим говорима данас показали велику одлучност, бескомпромисност, жељу да исправе неправде, да победе... То ће нама представљати само додатни проблем. Запад ће желети да Путину узме из руке косовску карту, бићемо у тежој позицији по питању санкција, али тако је годину дана. Ми смо се за сада држали своје политике самосталности, верујем да ћемо моћи да то чинимо и убудуће. Успели смо да издржимо апсолутно једини у Европи. Не постоји више ниједна земља која је пошла нашим примером и не постоји ниједна земља која није стопроцентно подржала санкције Русији", рекао је Вучић из Абу Дабија за ТВ Пинк.

Водимо самосталну политику

Додао је да је цео свет данас пратио говоре председника Русије и председника САД.
"Оба говорника потврдили су огромне разлике које постоје у доживљају данашњег света, потезима који предстоје и да се иде у даљу ескалацију. Нико није говорио о миру, већ само о победи над другом страном. За председника Путина истина је на страни Русије, за председника Бајдена "Украјина није место на ком ће Русија да победи". Идемо ка даљем распламсавању сукоба", навео је он.
Када све то имате у виду, онда вам буде јасно да идемо ка даљем распламсавању сукоба, нагласио је Вучић.
"За нас је страховито важно да се концентришемо на себе, на покушај да изађемо из кризе размишљањем само о сукобима и рату, да пажљиво пратимо шта се тамо збива, али да свуда заштитимо и сачувамо мир, да размишљамо шта је за нас од највећег значаја, а то је напредак економије. Ми да учествујемо у трци у наоружавању не можемо, али морамо да будемо добро наоружани да бисмо одвратили свакога од напада на нашу земљу. Да користимо домаћу индустрију, јер то није питање само добијања оружја, већ и развој наше економије, што подиже и плате и пензије. Тешко је такмичити се са великима, то иде у правцу лудила", Казао је председник Србије.

Јачамо војску да нас не би прогутали

Он је поручио да је време да прескочимо ужасни круг несреће и ратова за српски народ.
Вучић је рекао да се „не заклиње ни у цвет ни у мед, ни у Тита, ни у Дражу“ да ће нешто да уради, већ је истакао да Србија води своју, самосталну политику и руководи се својим интересима.

„Успели смо да издржимо апсолутно једини у Европи да не уведемо санкције Русији, све земље Европе су се стопроцентно прикључиле санкцијама, само није Србија, и из других разлога, иако води антируску политику, Молдавија“, рекао је Вучић и додао како се онда „суочава са ситуацијом да један део људи каже да сте криви због тога, а други да нисте довољно издржали и да ћете да уведете санкције или да ћете издати Косово“.

На питање о јачању наше војске, председник Србије каже да без тога немамо шансу да опстанемо.
„Прогутали би нас и појели би нас. Све земље око нас су НАТО земље. Ми смо једини који смо неутрални. Без обзира што су нам 95 одсто њих доказани пријатељи, морамо да обезбедимо своју земљу и своје небо“, казао је Вучић.

Велики раст броја рођених беба

Председник Србије изјавио је да је у Србији у јануару ове године забележен позитиван тренд рађања деце, односно да је рођено 554 беба више него у истом месецу прошле године.
Он је рекао да је то први пут у 20 година да се родило више беба и да је најлепша вест то што је у јануару ове године рођено 5.383 беба.
„Ако би сваког месеца било 500 деце више то је огроман напредак. И даље није довољно али би била најлепша вест за Србију. Да би имали више деце то можемо само у мирнодопским условима. Да обезбедимо да млади раде и подижу своју децу“, рекао је он.
Како је рекао, то није резултат свих „наших мера“, али се нада да је резултат повратка људи у земљу.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
Најважније поруке из Путиновог обраћања /видео/
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
СВЕТ
Бајден: Руска операција у Украјини ─ искушење за САД, Европу и НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала