- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден са лидерима Букурештанске деветорке разматрао подршку Кијеву и јачање НАТО-а

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Џозеф Бајден и лидери Букурештанске деветорке на састанку у Варшави
Амерички председник Џозеф Бајден и лидери Букурештанске деветорке на састанку у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден састао се у среду у Варшави са лидерима Букурештанске деветорке са којима је разговарао о даљој подршци Украјини, као и о јачању источног крила НАТО-а, саопштила је прес служба Беле куће.
Како је наведено у саопштењу, „лидери су потврдили своју непоколебљиву подршку Украјини и истакли заједничку посвећеност да стоје уз украјински народ колико год је потребно“.
„Разговарали су о побољшаном одбрамбеном потенцијалу источног крила НАТО-а, а председник Бајден је нагласио снажну посвећеност Сједињених Америчких Држава члану 5 (о колективној одбрани) НАТО-а“, истиче се у саопштењу.
Такође се напомиње да учесници састанка чекају могућност да „даље учврсте јединство Алијансе и колективну одбрану“ током самита НАТО-а у Виљнусу у јулу.

Политика отворених врата

Са своје стране, шеф Бироа за међународну политику канцеларије председника Пољске Марчин Пшидач изјавио је да су се лидери Букурештанске деветорке заложили за политику отворених врата у НАТО и Европској унији за Украјину.
Према његовим речима, након самита усвојена је декларација којом се „потврђује заједничко учешће у наставку политике обуздавања и одбране“.
„Сви савезници су се сложили да се међусобно подржавају у случају било какве претње, за коју се надамо да до ње никада неће доћи“, објаснио је он.
Осим тога, учесници формата „заложили су се за наставак политике отворених врата у НАТО-у“.
„За Украјину има места у Европи, као и у евроатлантским структурама. О томе говори декларација“, рекао је Пшидач.
Декларација садржи и поруку о потреби да се настави „јачање присуства НАТО-а на источном крилу НАТО-а, с обзиром на чињеницу да главни безбедносни изазови за целу северноатлантску заједницу долазе са истока“, нагласио је он.
Састанку је присуствовао генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, додаје се у саопштењу Беле куће.
У Букурештанску деветорку улазе Бугарска, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка, Чешка и Естонија.
Амерички реактивни систем ХИМАРС - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
СВЕТ
Литвански председник предлаже Бајдену да у балтичким земљама буду размештени системи "хајмарс"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала