- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гутереш: Сукоб у Украјини подстиче регионалну нестабилност и глобалну напетост

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗграда УН у Њујорку
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Украјински сукоб подстиче регионалну нестабилност и глобалну напетост и несугласице, одвлачи пажњу и ресурсе са других криза и насушних глобалних проблема, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш током ванредне специјалне седнице Генералне скупштине УН о Украјини
„Поред тога чули смо и посредне претње примене нуклеарног наоружања. Потпуно је неприхватљива примена тактичког нуклеарног наоружања. Давно је дошло време да се одмакнемо од провалије“, рекао је Гутереш.
.Генерални секретар је рекао и да УН улажу напоре како би се отклониле препреке за извоз хране и ђубрива из Русије.
„Улажемо све напоре како бисмо отклонили све преостале препреке на путу реализације Меморандума о разумевању између Секретаријата УН и Русије у циљу олакшања извоза руске хране и ђубрива на светска тржишта. То је, такође, важан допринос решавању проблема глобалне прехрамбене безбедности“, нагласио је Гутереш.
Према његовим речима, црноморска прехрамбена иницијатива показала је способност Русије и Украјине да подигну ниво прехрамбене безбедности уз подршку Турске и УН.
„Без обзира на постојеће проблеме иницијатива је веома значајна“, додао је Гутереш.
Генерални секретар је рекао и да безбедност свих нуклеарки у Украјини у зони сукоба мора бити гарантована.

„Сваки дан нас подсећају на велику опасност за све нас када се око Запорошке нуклеарке, највећег таквог објекта у Европи, дешавају неодговорне војне активности“, рекао је он и захвалио Међународној агенцији за нуклеарну енергију на сарадњи са свим странама у циљу безбедности те области.

Једанаеста ванредна посебна седница Генералне скупштине УН сазвана је после почетка специјалне операције руске војске у Украјини, а данас је настављена на захтев западних држава.
Председник 77. Генералне скупштине УН Чаба Кереши рекао је да је Русија и даље најважнији члан Уједињених нација.
„Дозволите ми да се обратим лидерима и народу Руске Федерације: Русија је била и остаје најважнији члан светске организације. Остале земље-чланице чекају да се Русија врати на пут успостављања и очувања мира како би дале свој допринос општој стабилности и препороду“, рекао је он.
Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је рекао да Кијев жели ловце и да шеф европске дипломатије Жозеп Борељ дели мишљење о потреби испоруке борбених авиона Украјини.
„Да, желимо ловце. Желимо све врсте оружја да бисмо победили. И усуђујем се да кажем да Жозеп дели ово виђење. Имамо право предвиђено Повељом УН да добијемо све како бисмо остварили право на самоодбрану“, рекао је Кулеба.
Одговарајући на питање новинара уочи седнице да ли ће Кијев изводити нападе западним оружјем на територију Русије, он је рекао:

„Користимо оружје које добијамо од партнера како бисмо изводили ударе на Русију у оквиру окупираних украјинских територија.“

Додао је да Украјина гарантује да ће користити западно оружје за ослобађање украјинских територија.
Гласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН  - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
СВЕТ
У УН на дневном реду антируска резолуција, Минск позива земље да се уздрже од слања оружја Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала