- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У УН на дневном реду антируска резолуција, Минск позива земље да се уздрже од слања оружја Кијеву

© AP Photo / John MinchilloГласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН
Гласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН  - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Белорусија је предложила амандман на нацрт резолуције западних држава у Генералној скупштини УН у којем се земље позивају да се уздрже од слања оружја у зону сукоба у Украјини.
Подсетимо, у Генералној скупштини УН данас се одржава ванредна специјална седница током које ће бити разматран нацрт антируске резолуције.
Према том нацрту, Генерална скупштина потврђује приврженост територијалној целовитости Украјине, захтева од Русије да одмах повуче сву своју војску, позива Москву да прекине са нападима на цивилну инфраструктуру. Аналогног позива Кијеву у документу нема, као што нема ни позива да украјинске снаге прекину са гађањем Донбаса.
У нацрту резолуције се државе-чланице Генералне скупштине и међународне организације позивају да удвоструче дипломатске напоре у циљу постизања свеобухавтног, правденог и одрживог мира у Украјини у складу са Повељом УН.
Белоруска делегација је предложила два амандмана – у првом се тражи да се из текста нацрта избаци захтев да Русија моментално повуче све своје снаге са територије Украјине. Тај амандман предвиђа да се у нацрту задржи позив за прекид борбених дејстава.
Такође, Минск је предложио да се у резолуцији осуде изјаве лидера Контакт групе Нормандијског формата када је реч о истинским циљевима приликом израде Минских споразума.
У другом амандману се позива и да почну мировни преговори и апелује на УН да се позабаве истинским узроцима сукоба у Украјини.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
РУСИЈА
Када смо заједно, нико нам не може ништа: Путин се уз овације обратио хиљадама људи у Москви /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала