- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Искандер, Тријумф, Уран: Шта је Русија представила на сајму наоружања у Абу Дабију /видео, фото/

© Sputnik / Пресс-служба Минпромторга / Уђи у базу фотографијаМеђународни сајам наоружања Идекс у Абу Дабију 2023.
Међународни сајам наоружања Идекс у Абу Дабију 2023. - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
На међународном сајму наоружања Идекс у Абу Дабију Русија је представила више од двеста примерака наоружања ком, по оцени руских војних експерата, нема равног у свету. Међу њима су тенк Т-90МС, ракетни систем Искандер-Е, ПВО системи великог домета С-400 „Тријумф“ и „Антеј-4000“, вишенаменски роботизовани систем „Уран-6“...
Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, на сајму у Абу Дабију који се одржава од 20. до 24. фебруара, учествују земље из целог света.
„Идекс је демонстрација достигнућа научног и технолошког напретка земаља у војној сфери. На оваквим сајмовима спроводе се чак лансирања пројектила и организују показни летови на полигонима. Захваљујући томе, потенцијални купци имају прилику да виде технику у акцији и упореде је са другим аналозима“, објашњава саговорник Спутњика.

Моћно и перспективно оружје

На међународном сајму Идекс, како каже руски војни историчар Јуриј Кнутов, Русија приказује моћно и перспективно оружје ком нема равног у свету.
© AP Photo / Jon GambrellРуско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију
„Наша земља приказује оружје које можемо да продајемо земљама на Блиском истоку и у Африци. Штавише, интересовање за руско оружје нагло расте због чињенице да су се многи типови руског наоружања показали као ефикасни у извршавању задатака током специјалне војне операције на територији Украјине“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима стручњака, гости и посетиоци сајма у Абу Дабију, имају прилику да виде примерке различитог руског наоружања: од тенка Т-90МС, ракетних система Искандер-Е, противваздушних ракетних система великог домета С-400 „Тријумф“ и „Антеј-4000“...

Тенкови и роботизовани систем „Уран-6“

Што се тиче тенка Т-90МС, ово возило је наоружано топом калибра 125 мм и митраљезом калибра 7,62 мм, даљински управљаним митраљезом калибра 12,7 мм (који се на захтев купца може заменити калибром 7,62 мм), вођеним системом наоружања са дометом паљбе до 5 км и аутоматизованим системом за управљање ватром. Поред тога, тенк поседује свестрану вишестепену заштиту од конвенционалне муниције. Такође, Т-90МС има велику покретљивост и способност савладавања чак и најтежих препрека.
© AP Photo / Jon GambrellРуско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију
Осим Т-90МС, Русија је на сајму такође представила лаки амфибијски тенк Спрут-СДМ1 и вишенаменски роботизовани систем „Уран-6“, који је намењен за чишћење одређеног подручја од неактивираних експлозивних направа.
Што се тиче лаког амфибијског тенка Спрут СДМ1, према склопу и деловима, као и по моторно-трансмисионом одељку, он је у рангу борбеног пешадијског возила БМП-3 и десантног борбеног возила БМД-4М. Дизел мотор УТД-29 од 500 коњских снага развија снагу потребну за покретање борбеног возила од 18 тона са посадом од троје људи, до 70 километара на час на копну и до 10 километара на час на води. Овај тенк може да погоди циљ на удаљености до пет километара.

Ракетни системи невиђене прецизности и системи ПВО

Поред тенкова и робота, на сајму су представљени и ракетни системи, међу којима су Искандер-Е. Према речима Литовкина, ови системи имају невиђену прецизност и показали су велику ефикасност током специјалне војне операције.
„Искандер-Е је оперативно-тактички ракетни систем који може да погоди мету на удаљености од 300 километара. Он може да буде наоружан пројектилима са бојевим главама. Овај ракетни систем намењен је за уништавање командних места, војне опреме и других непријатељских објеката“, објашњава саговорник Спутњика.
Осим ракетних система, на сајму је представљен и широк спектар система противваздушне одбране. Међу њима су системи ПВО великог домета С-400 „Тријумф“ и „Антеј-4000“, системи средњег домета С-350Е „Витјаз“ и системи ПВО кратког домета „Тор“, као и противваздушни ракетно-топовски систем „Панцир-Ц1М“.
© AP Photo / Jon GambrellРуско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију
Према речима Кнутова, систем С-400 „Тријумф“ нема пандана у свету. За њега су већ заинтересовани многобројни купци из Турске и Индије.
„Амерички „Патриот“ не може да се мери са нашим „Тријумфом“. А што се тиче „Антеја 4000“, он је намењен да уништава балистичке ракете на удаљености до 400 километара. Мислим да ће и један и други систем бити тражени од потенцијалних купаца на овом сајму“, наглашава стручњак.
На питање које руско оружје може да изазове велико интересовање код страних купаца, Кнутов сматра да то може бити противваздушни ракетно-топовски систем „Панцир-Ц1М“.
„Генерално, све наше оружје заинтересоваће стране купце. Русија има оружје најбољег квалитета. По мом мишљењу, системи попут „Панцира“ биће веома тражени. Међутим, не искључује се могућност да ће Сједињене Државе и друге земље НАТО-а претити потенцијалним купцима санкцијама“, упозорава стручњак.
Сајам наоружања IDEX у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
ДРУШТВО
Шта је Србија показала на сајму наоружања у Абу Дабију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала