- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је Србија показала на сајму наоружања у Абу Дабију

© AP Photo / Jon GambrellСајам наоружања IDEX у Абу Дабију
Сајам наоружања IDEX у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Међународни сајам наоружања IDEX, један од највећих и најзначајнијих скупова где се приказују најновија опрема, иновације и технологије у међународном сектору одбране, одржава се у Абу Дабију од 20. до 24. фебруара. И ове године представљени су адути српске наменске индустрије.
У току је светска трка за наоружањем, зато се и Србија наоружава, рекао је председник Александар Вучић, који предводи државну делегацију.

Српско наоружање на сајму

И ове године представљени су адути српске наменске индустрије. „Милош“, „Лазар“, „нора“, ракете, дронови, пушке, само су неки од производа које је српска наменска индустрија изложила.
Помоћник директора Југоимпорт СДПР-а Александар Лијаковић каже да изложба покрива не само тржиште Блиског истока, врло значајног региона за промет наоружања и војне опреме, већ и подсахарску Африку и делимично Азију.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСамоходне топ хаубице НОРА-Б52
Самоходне топ хаубице НОРА-Б52 - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Самоходне топ хаубице НОРА-Б52
То су, истиче, главна тржишта „Југоимпорт“ СДПР-а за све године свог постојања.
„Заједно чинимо напоре да дамо утисак свету, купцима и нашим партнерима да смо снажни, јаки, да смо у расту и наравно да дођемо до конкретних уговора“, додаје Лијаковић.

Највећу пажњу привукли дронови

Купцима се на простору већем од 20 фудбалских терена представља 1.350 излагача. У понуди су и авиони, бродови, копнени системи...
Због ситуације у Украјини, до последњег тренутка неизвесно је било да ли ће на сајму учествовати и руске компаније. Ипак, оне имају свој павиљон, а ту је и осам нових држава учесница, па на сајму излажу компаније из 65 земаља.
Највећу пажњу привукли су дронови. Велики простор дат је и стартаповима из домена безбедности, преноси РТС.

Вучић: Сви се наоружавају

Државну делегацију Србије предводи председник Александар Вучић, који је најавио потписивање уговора о куповини тзв. дронова самоубица, чија се испорука очекује до краја године.
Вучић је рекао да идемо са великим развојем, да је кренула општа трка у наоружавању, и да та роба има купца и то одмах – „не одмах, него јуче“.
„Три су важне ствари - ми ћемо уложити додатни новац у одбрамбену индустрију. Ми ћемо као Војска Србије, као држава, да платимо одмах 300 милиона евра за наоружање и то за 200 комада тешког оруђа и оружја, и притом дајемо још 90 милиона евра, што није ушло у буџет, треба да се одобри финансијски план за интеграцију „мистрала“ на „пасарсе“, интеграцију радара на „Заставина“ возила... Огромна улагања ове године, плус 100 милиона евра за иновације, квалитет машина, модернизација. То је све мимо онога што пише у буџету“, навео је Вучић.
У буџету, каже, има пара и за будуће специјалце војске, чија основна плата ће, понавља, бити 220 хиљада динара.

Јачање домаће одбрамбене индустрије

У приоритете убраја и јачање домаће одбрамбене индустрије и ослањање на домаће инжењере.
„Зато молим ове момке, рекао сам њима, повећаћемо плату, направио си „Милоша“, продамо га Емиратима, даћемо вам дупло већу плату да направе још тога, на чему можемо да зарадимо и да не трошимо у евентуалној борби људе, него машинама да се бијемо. Ако не дај Боже до тога дође. Али све је ово одвраћајући фактор да не бисмо морали да ратујемо, да виде колико већу силу морају да уложе и да инвестирају да би нас напали“, каже Вучић.
Сви, истиче хоће да нам купе гранате, мине, ракете, бомбе, све што има експлозивно пуњење, бојеве главе.
„Сви планирају да ратују у наредних 20 година, сви се припремају за нешто велико, једино смо ми будале па да не видимо то. Тако да, наоружаћемо се“, поручио је Вучић.
Председник Републике Србије Александар Вучић по доласку у посету УАЕ на позив Његовог Височанства шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана.
 - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СРБИЈА
Вучић: Купујемо дронове, Војска Србије добија још 200 тешких возила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала