- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Мировне идеје о Украјини разбијају се жељом САД да наставе борбена дејства

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Свака мировна идеја о Украјини разбија се жељом Сједињених Америчких Држава да наставе борбена дејства до распарчавања Русије, а затим да се фокусирају на обуздавање Кине, саопштило је руско Министарство спољних послова.
„Примећено је да је за што скорији мир потребна политичка воља Запада и његових кијевских штићеника. За сада су све мировне идеје и шеме разбијене жељом Вашингтона да настави рат са Русијом до ‘последњег Украјинца’ како би ослабио, а у идеалном случају – обезглавио, распарчао и узео под своју контролу нашу земљу. А после тога да се фокусира на обуздавање Кине, коју западњаци отворено проглашавају главним ‘стратешким изазовом’“, наводи се у саопштењу Министарства после разговора министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и члана Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и шефа Канцеларије Комисије Централног комитета КПК за спољне послове Ванга Јија.
Министарство је додало да двојица дипломата нису разговарала о такозваном кинеском плану за решење украјинске кризе.
„Обратили смо пажњу на изјаве неких западних политичара и медијске извештаје у вези са извесним ‘кинеским мировним планом’. Они, као и обично, искривљују стварну слику... Кинески партнери упознали су нас са својим размишљањима о основним узроцима украјинске кризе, као и приступима за његово политичко решење. Није било речи ни о каквом посебном ‘плану’“, наводи се у саопштењу.
Такође се истиче да Москва и Пекинг деле мишљење о узроцима актуелне украјинске кризе.
„Са наше стране, констатовали смо да поздрављамо конструктивну улогу Кине у решавању хитних међународних питања. Делимо мишљењ око узрока актуелне украјинске кризе. Већина оцена кинеске стране поклапа се са нашим виђењем тренутне ситуације“, закључује се у саопштењу Министарства.
Кинески министар спољних послова Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
РУСИЈА
Кина цени спремност Русије да украјинско питање решава кроз дијалог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала