- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија обуставља размену информација са САД у оквиру Споразума о стратешком наоружању

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаОдржан састанак Рјабков-Нуланд: Москва не искључује ново заоштравање са Америком
Одржан састанак Рјабков-Нуланд: Москва не искључује ново заоштравање са Америком - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Размена информација са Сједињеним Америчким Државама у оквиру Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) је обустављена, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„То је све обустављено. Све размене информација, сви елементи споразума који се тичу верификације неће важити за нас с обзиром на то да је објављено да се обуставља учешће у споразуму и да се очекује законска формализација“, рекао је Рјабков.

Такође је истакао да не искључује могућност да би Вашингтон, након што је Русија суспендовала споразум, могао да изађе из њега.

„Не искључујем ништа. Американци су се повлачили из споразума. Није лако предвидети шта могу даље да ураде, али понашање Вашингтона не улива оптимизам“, рекао је Рјабков.

Он је поручио да даља судбина споразума СТАРТ зависи од САД – од тога какве ће оне одлуке доносити, какву ће политику водити.
Претходно су ресорни комитети Државне думе Русије за међународна питања и одбрану препоручили усвајање закона о обустављању чланства Русије у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
Председник Русије Владимир Путин поднео је иницијативу доњем дому Федералне скупштине. Документ ће данас размотрити Савет федерације.
Руски председник Владимир Путин одржао је 21. фебруара традиционално обраћање Федералној скупштини. Он је том приликом саопштио да Русија обуставља своје учешће у споразуму СТАРТ, али да не излази из њега. Путин је истакао да нуклеарне арсенале н немају само САД са којима је потписан споразум, него и земље НАТО-а попут Француске и Велике Британије.
СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Шта је све Путин поручио у историјском обраћању Федералној скупштини погледајте у видеу:
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
„Русија ће одговорити на сваки изазов“: Шта је Путин поручио Западу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала