- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто Кина инсистира на истрази о диверзији на гасоводима „Северног тока“

© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Гасовод "Северни ток 2"
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Инцидент на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ представља озбиљну претњу регионалној безбедности и глобалним међународним односима. Ако истина не буде утврђена, то ће створити далекосежну и сталну претњу за светску стабилност, каже у интервјуу за Спутњик кинески политиколог Жанг Ђинпинг.
„Као прво, инцидент на гасоводима 'Северног тока' је велики догађај у сфери међународне енергетске и регионалне безбедности. Тај инцидент је већ створио озбиљну претњу регионалној безбедности и глобалним међународним односима. Ако истина не буде била утврђена, то ће дефинитивно створити далекосежну и сталну претњу за све. Као друго, истрага се одужила. Норвешка и друге земље су одбиле да Русија учествује у истрази. Ако Уједињене нације не буду усвојиле резолуцију и не буду почеле истрагу, врло је вероватно да узрок инцидента неће бити разјашњен“, каже Жанг Ђинпинг, иначе професор Центра за страна истраживања у области владавине права Северозападног универзитета политичких наука и права.
Жанг Ђинпинг истиче да постоје озбиљна неподударања и сумње које је неопходно разјаснити, подсећајући на то да су недавно поједини медији објавили да „САД стоје иза експлозија на 'Северним токовима'“.
„САД своју умешаност једноставно негирају и чак и не покушавају да нешто објасне“, наводи Жанг Ђинпинг.
Према његовом мишљењу, данас многе земље подржавају идеју о истрази инцидента на „Северном току“, јер је међународна заједница узнемирена због догађаја који утичу на регионалну и глобалну безбедност.
„У овом тренутку међународна заједница треба поново да испољи одлучност и да заједно подржи међународни систем и међународни поредак, оличен Уједињеним нацијама. Помоћ Уједињених нација у пуној мери испољиће кључну улогу у доприносу међународној правди и обуздавању једностраности и хегемоније. Када је ситуација у вези с међународном безбедношћу озбиљна и када дивља хегемонизам, међународна заједница је дужна да инсистира на томе да Уједињене нације усвајају одлуке“, сматра кинески политиколог.
Према његовом мишљењу, тај инцидент има јасно изражене црте „претње међународној безбедности“, пошто је у овом случају, „напад на цивилне објекте очигледно организован на националном нивоу“. Обични терористи, наводи експерт, једноставно немају техничке могућности да организују тако сложен терористички напад.
„Чин саботаже на гасоводу 'Северни ток' има назнаке 'терористичких чинова'. То су извођење напада на цивилне објекте, примена незаконитог и крајњег насиља, стварање панике у друштву. Ипак, у поређењу с терористичким нападима 11. септембра 2001. та експлозија има израженије црте 'међународне претње безбедности' од обичног тероризма. Као прво, ти цивилни циљеви су више интернационални, а природни гас који треба да иде тим цевима важан је за многе земље Европе. Као друго, време је сада врло осетљиво и 'терористичка атмосфера' се лако шири у друштву. Експлозија на гасоводу 'Северни ток' догодила се у септембру 2022. године, уочи почетка хладног времена. Експлозија је очигледно продубила кризу у Украјини и проширила се на друге сфере међународне безбедности", истиче експерт.
Као треће, како каже, виновници експлозије су прилично добро опремљени за организовање експлозије на дубини.
„Познате међународне терористичке организације, као што су 'Исламска држава' и 'Ал Каида' (забрањене у Русији), нису изазивале експлозије на великим морским дубинама. Оне немају такве могућности. Што се тиче међународних чинова агресије, неки слични злочини које је предводила држава очигледно не представљају мању опасност међународној безбедности од терорирзма. Чим хегемонизам почне да рачуна на 'терористичке методе', он ће угрозити основе садашњег међународног поретка и безбедности. Међународна заједница, природно, треба да испољи високи ниво будности“, наглашава Жанг Ђинпинг.
Русија је 17. фебруара представила нацрт резолуције Савету безбедности Уједињених нација о истрази диверзије на цевоводима „Северног тока“. Кина је подржала нацрт руске резолуције, рекао је новинарима стални представник Кине при Уједињеним нацијама Жанг Џун. Пекинг је раније тражио да се истражи евентуална умешаност САД у диверзије на гасоводима.
Амерички новинар Сејмур Херш је раније објавио материјале сопствене истраге, у којима открива умешаност САД у диверзије.
Терористички напади су се догодили 26. септембра 2022. године истовремено на два руска извозна гасовода ка Европи – „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о унапред планираној диверзији.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
РУСИЈА
Амерички новинар: САД поставиле експлозив испод „Северних токова“, активирали га Норвежани
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
РУСИЈА
Кина подржава руски нацрт резолуције УН о диверзији на „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала