- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина подржава руски нацрт резолуције УН о диверзији на „Северном току“

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Кина подржава нацрт резолуције који је Русија поднела Савету безбедности Уједињених нација, а у којој се тражи оснивање комисије за истрагу диверзије на цевоводима „Северног тока“, рекао је новинарима стални представник Кине при УН Жанг Џун.
„Када је Савет безбедности одржао прву седницу (поводом диверзије на 'Северном току'), чули смо позив чланица Савета безбедности да се спроведе пажљива истрага о експлозијама. И сматрамо да је тај захтев легитиман“, нагласио је кинески дипломата.
Према његовим речима, Кина подржава одржавање расправе о тој теми у Савету безбедности, као и „одговарајућа дејства како би се гарантовало присуство јасне слике о ономе што се догодило и како би сви они који су то учинили одговарали“.
Руска мисија при УН је раније припремила нацрт резолуција, према којој би Савет безбедности УН тражио од генералног секретара те организације да „под хитно оснује независну међународну комисију“ за свестрану и непристрасну истрагу о свим аспектима диверзије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. Нацрт резолуције позива да се истажи ко су извршиоци, спонзори, организатори и саучесници у диверзији.
Извор Спутњика је раније навео да, према резолуцији, генерални секретар УН треба у року од 14 дана да да Савету безбедности УН препоруке о раду комисије.
Резолуцијом се најстроже осуђује диверзија на гасоводима „Северног тока“ и наглашава да је већ утврђено да је, без сваке сумње, реч о диверзији, а не о елементарној непогоди или техногеној катастрофи.
У тексту резолуције се, такође, указује на то да се напад догодио након више пута изнетих претњи на рачун „Северног тока“, које су се могле чути у изјавама руководства САД.
Русија је раније затражила седницу Савета безбедности УН 22. фебруара, поводом експлозија на цевоводима „Северног тока“.
Терористички напади на гасоводе којима се руски гас извози у Европу догодили су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о диверзији. Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ је саопштила да је штета на гасоводима изузетно велика и да је немогуће утврдити када ће бити отклоњена.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
РУСИЈА
Русија припремила нацрт резолуције УН за истрагу о диверзији на „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала