- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички конгресмен оптужио Украјину за употребу касетне муниције

© AP Photo / Julio CortezКонгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Члан Представничког дома америчког Конгреса Џејсон Кроу оптужио је украјинске Оружане снаге да користе касетну муницију против руске војске, пише лист „Политико“.

„Не слажем се са тим што они користе те системе. Нема сумње у то да употреба тих система пружа тренутну краткорочну корист на бојном пољу. Међутим, коефицијент муниције која није експлодирала је висок и мораће да се елиминише, а таква муниција на бојном пољу представља велики проблем за цивилно становништво“, рекао је Кроу који је служио у Авганистану и Ираку.

Како је раније саопштила немачка агенција „ДПА“, позивајући се на представнике низа земаља НАТО-а, Украјина је 2022. године први пут затражила од САД да испоруче забрањене касетне бомбе и фосфорну муницију.
Прошле седмице министар за развој заједнице, територије и инфраструктуре Украјине Александар Кубраков током обраћања на Минхенској безбедносној конференцији затражио је од западних земаља да испоруче Кијеву касетне бомбе и фосфорну муницију.
Крајем јануара организација за заштиту људских права „Хјуман рајтс воч“ саопштила је да је украјинска војска више пута користила забрањене мине.
Почетком године је и министар одбране Естоније Хано Певкур изјавио да Талин намерава да испоручи Кијеву касетну муницију.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО НАТО одбацио захтев Кијева за испоруку касетних бомби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала