- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Легат Бате Живојиновића у Кинотеци: Попут великих холивудских звезда ушао у митологију

© Фото : Уступљено СпутњикуВелимир Бата Живојиновић у филму „Три“ Александра Саше Петровића.
Велимир Бата Живојиновић у филму „Три“ Александра Саше Петровића. - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Југословенска кинотека обележиће 28. фебруара 90 година од рођења једног од најзначајнијих и најпопуларнијих српских и југословенских глумаца Велимира Бате Живојиновића (1933-2016) свечаним отварањем његовог легата и двеју пратећих изложби.
„Његов лик је постао симбол за српски и југословенски филм. Попут великих холивудских звезда, Бата је превазишао ниво одличног глумца и ушао у митологију“, истиче директор Кинотеке Југослав Пантелић.
Пантелић наглашава да се таквих глумачких појава и њиховог значаја треба изнова сећати, њихов лик и дело сагледатииз новог угла, осветлитимање познат аспект биографије и филмографије великана или напросто некој млађој публици приближити стваралаштво онога ко је обликовао наш филм.

Међу великанима седме уметности

Новопристигли легат Бате Живојиновића придружује се легатима осталих великана седме уметности у оквиру сталне поставке Кинотеке.
Осим награда које красе нове витрине легата, своје место пронашли су и интересантни лични предмети славног глумца.
Изложба „Приватно и радно“, део легата Бате Живојиновића, представиће принтове дигиталних фотографија које дочаравају радну атмосферу са снимања из његове вишедеценијске каријере, као и одабране сегменте из приватног живота, а смештена је у галерији у приземљу Кинотеке.
Мултимедијална изложба „Филмска палета“ налази се у централном холу и илуструје неке од најзначајнијих улога Бате Живојиновића у филмовима: Др (1962), Три (1965), Непријатељ (1965), Скупљачи перја (1967), Бреза (1967), Валтер брани Сарајево (1972), Пас који је волео возове (1977), Трен (1978).
Изложбу чине инсерти, текстови, фотографије и плакати.
Улаз на сталну поставку Југословенске кинотеке биће слободан за публику у наредне две недеље.
Милош Биковић на промоцији нове сезоне серије Јужни ветар: На граници - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
КУЛТУРА
Милош Биковић: Са „Јужним ветром“ достижемо нове нивое
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала