- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

„Молим те, иди кући“: Фирма у Индији инсталирала програм који запослене тера с посла

CC0 / Unsplash/Sigmund / ИТ индустрија
ИТ индустрија - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Мала ИТ компанија у граду Индор, у централним деловима Индије, осмислила је необичан начин како би се постарала да њени запослени одрже здраву равнотежу између посла и приватног живота — инсталирала је софтвер који раднике подсећа да им је истекла смена и да је време да крену кући.
Софтвер „Софтгрид компјутерса“ опремљен је системом за обавештавање који се покреће на крају смене, упозоравајући их да ће се „систем искључити за 10 минута“, уз поруку: „Молим те, иди кући“.
У компанији су се одлучили за ову меру на основу све већег броја истраживања која доказују штетне ефекте дугог радног времена на физичко здравље и међуљудске односе запослених широм света. Светска здравствена организација, на пример, упозорила је још 2021. године да рад од 55 или више сати недељно повећава ризик од можданог удара за 35 одсто и за 17 одсто ризик од смрти због болести срца, објавио је Ројтерс.
„Смисао ове мере је да се запосленима обезбеди добар баланс између посла и приватног живота како би могли да проводе време са својим породицама и вољенима“, изјавио је извршни директор фирме Ајај Голани.
Искачуће упозорење на екрану изазвало је велику пажњу на друштвеним мрежама када је Танви Ханделвал, једна од запослених у компанији, поделила снимак упозорења на профилу на „Линкедину“.
„Поставили су нам овај посебан подсетник, који закључава радну површину након истека радног времена и издаје упозорење“, написала је она прошле недеље и додала:
„Нема више позива и мејлова ван радног времена!! Зар ово није фантастично?“
Од тада је објава добила скоро пола милиона лајкова, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала